Computerclub.K33S.nl: E

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Computerclub Home K33S.nl Computerclub bij je favorieten Computerclub als je startpagina

Google zoekmachine
Email

Electronische post.


Welkom!

De Computerclub bestaat momenteel uit 27 pagina's. Voor elke letter van het alfabet een pagina en de Home-pagina voor alles wat niet met een letter begint.


ECC

Error Correction Code (ECC). Bij elke geheugenhandeling worden extra tekens (bits) toegevoegd. Als er een geheugenprobleem ontstaat, wordt uit deze extra bits de oorspronkelijke geheugenhandeling teruggehaald, zodat er een foutloze weergave is. ECC is een vangnet voor kritische omgevingen en niet voor de thuisgebruiker. Een combinatie van ECC en gewone geheugenbanken heeft geen effect. Beide zullen dan geen ECC gebruiken.


E-commerce

Elektronische handel, voornamelijk goederen en services op internet kopen en verkopen.


ECP parallelle poort

Hierbij worden niet alleen de technieken van de EPP gebruikt, maar wordt ook tussen de printerpoorten gecommuniceerd over de maximaal toelaatbare snelheid. Er wordt dus aan handshaking gedaan via het DMA-kanaal 3. Ook kan de data tot 1/64ste deel gecomprimeerd worden voor verzending. Door gebruik te maken van ECP kan ook door de computer bepaald worden welke printer aangesloten is en wat de snelste manier is om met die printer te communiceren. Dit kan van belang zijn bij plug en play systemen. ECP parallelle poorten kunnen goed (maar uiteraard wel langzaam) samenwerken met vroegere parallelle aansluitingen. Bij elk contact wordt namelijk tussen computer en randapparaat overlegd over de meest haalbare communicatiemogelijkheden. Zowel EPP als ECP zijn tegenwoordig in de IEEE 1284 standaard beschreven, zodat ervan uitgegaan mag worden dat elke parallelle poort met EPP- of ECP-kenmerken aan dezelfde eisen voldoet.


EDI

Electronic Data Interchange


EDO-geheugen

Extended Data Out.


EFI

Extensible Firmware Interface. BIOS-opvolger, opener gespecificeerd en platformonafhankelijk.


EISA

Extended Industry Standard Architecture. Een 32-bits uitbreidingsbus van de PC die is ontworpen als vervanger van de ISA-bus. EISA is sneller en kan meer gegevens verwerken dan ISA, maar ondersteunt oudere ISA-kaarten wel.


Elektrostatische ontlading

ESD electro static discharge, de ontlading van een statisch geladen voorwerp.


E-mail

Elektronische post, een manier om tekst en bestanden via een netwerk te versturen op een manier die aan gewone post doet denken.


Emoticon

Een combinatie van speciale lettertekens, bedoeld om in communicatie via e-mail en via online chatten emoties weer te geven.


Emulatie-LAN

Een virtueel netwerk dat op precies dezelfde manier werkt als een echt LAN.


Encryptie

Coderen. Een manier om gegevens onleesbaar te maken zodat deze beschermd zijn tegen gebruik door onbevoegden, met name in netwerken en wanneer de gegevens op magnetische media worden opgeslagen.


Energiebeheer

Onderdeel van de system controller. Hiermee wordt op het gebruik van energie bespaard. Dit is zowel van belang bij draagbare computers in verband met de capaciteit van de accu's als bij stationaire personal computers voor het totale energiegebruik en de warmteontwikkeling. Bij het invoeren van een effectief energiebeleid moet een balans worden gevonden tussen energiebesparing en andere factoren, zoals de snelheid van het systeem, het geluid dat de computer voortbrengt en de verwerkingssnelheid.


Enhanced Metafile (EMF)

Een apparaat-onafhankelijke omzettingsprocedure van een printertaak die veel sneller kan plaatsvinden dan een apparaatspecifieke omzettingsprocedure.


Enumeratie

Het proces waarbij tijdens het opstarten van de computer het besturingssysteem de Plug & Play-apparaten herkent. Dit gebeurt aan de hand van unieke apparaat-id's die worden doorgegeven aan het tabblad Device Manager (in Windows).


EPP

Enhanced Parallel Port. De specificatie van de EPP-poort leidt tot een tienvoudige bidirectionele doorvoersnelheid door de parallelle poort.


EPS-bestand

Encapsulated PostScript File. Een bestand dat met de hoogst mogelijke resolutie op de printer wordt afgedrukt. Een EPS-bestand kan sneller worden afgedrukt dan andere grafische bestanden.


ESD

ESD electro static discharge, de ontlading van een statisch geladen voorwerp.


ESD vermijden

De voorzorgsmaatregelen die we moeten treffen zijn:
[1] Het gebruik van een antistatische polsband. Aan de polsband zit een krokodillenklem die aan de computerkast geklemd moet worden.
[2] Het gebruik van een antistatische onderlegger. Deze mat ligt onder de computer waaraan gesleuteld wordt en is aan een aardcontact aangesloten.
[3] Het verpakt houden van onderdelen in een antistatische verpakking. Deze verpakkingen zijn vaak lichtroze gekleurd of voorzien van een zwarte ruitvormige opdruk.
[4] Het uitsluitend aanraken van onderdelen op de randen van die onderdelen en zeker niet op de aansluitingen.
[5] Het gebruiken van een antistatische steekmat voor losse chips. Deze schuimplastic matten zijn meestal roze of donkergrijs gekleurd.


Ethernet

Een topologie voor een Local Area Network (LAN) op basis van Carrier Sense Multiple Access/Collision Detection (CSMA/CD).


Euro-teken

QWERTY-toetsenbord: rechter Alt-toets en 5
AZERTY-toetsenbord: rechter Alt-toets en e


Extensie

Het laatste gedeelte van een bestandsnaam, meestal drie letters na de punt. Aan de hand van de extensie is het bestandstype herkenbaar voor Windows.


Externe modems

Externe modems worden met een seriele kabel aangesloten op een aanwezige seriele poort op de computer. Er wordt dan gebruikgemaakt van COM1 of COM2. Op de modem hoeft daarvoor niets meer ingesteld te worden.


Extranet

Een internet technologie die wordt gebruikt om een bedrijf te verbinden met diens klanten en zakenpartners.


Links

Algemene computer pagina's.


Bedankt voor je bezoek aan deze pagina, kom vooral nog eens terug!
Neem hier ook eens een kijkje:

Sigs quotes taglines