Computerclub.K33S.nl: G

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Computerclub Home K33S.nl Computerclub bij je favorieten Computerclub als je startpagina

Google zoekmachine
Email

Electronische post.


Welkom!

De Computerclub bestaat momenteel uit 27 pagina's. Voor elke letter van het alfabet een pagina en de Home-pagina voor alles wat niet met een letter begint.


G.711/G.728

Een standaard voor de audiocodering. Daarbij is voor de overdracht van de audiodata een bandbreedte nodig van 56 kbit/s. Sommige ontvangers staan daarom G.711 alleen toe bij een overdracht met twee B-kanalen (128 kbit/s), zodat er genoeg bandbreedte ovedrblijft voor het versturen van videodata.


Gateway

Een algemene term voor een systeem dat twee systemen met elkaar verbindt. Gateways kunnen e-mail doorgeven, protocollen vertalen, pakketten doorsturen en andere taken uitvoeren. Het hoofddoel van een gateway is communiceren.


Gatewayprotocol

Onderdelen van TCP/IP waarmee routers de beste route voor gegevenspaketten bepalen.


GB

Gigabyte. Aanduiding voor opslagcapaciteit.


GCC

Afkorting voor Gnu Compiler Collection: een verzameling hulpmiddelen om broncode te compileren tot binaries. Het GNU duidt op de free software licentie.


Gebruikersgroep

In Windows NT-domeinen is dit een klasse van domeingebruikers die zijn samengebracht in een groep om het beheer te vereenvoudigen. Groepen worden gemaakt in de Windows NT-toepassing User Manager for Domains. Gebruikers kunnen specifieke rechten en voorzieningen krijgen toegewezen door lid te worden van een bepaalde groep. Gebruikers die niet tot de groep behoren hebben geen toegang tot die voorzieningen.


Gebruikersinterface grafische ~

Het werkt handig met plaatjes, aanklikken met de muis en slepen van pictogrammen.


Gebruikersinterface tekstgeorienteerde

De muis wordt niet gebruikt, alle opdrachten voert de computer uit na het typen op het toetsenbord of signalen uit procesapparatuur zoals barcodelezers, scanners en PLC's.


Gebruikersmodus

Een niet-bevoorrechte modus van de processor waarin toepassingscode wordt uitgevoerd, waaronder beveiligde subsysteemcode in Windows. Stuurprogramma's die in gebruikersmodus worden uitgevoerd, zijn Win32-multimedia-stuurprogramma's en VDD's (VDD = Virtual Display Driver) voor MS-DOS-programma's met aan toepassingen toegewijde apparaten.


Geheugen

De chips waarin de computer gegevens opslaat om berekeningen uit te voeren. Het geheugen van de microprocessor is variabel, er kan iets onthouden worden en ook weer gewist. Er zijn per geheugenelement twee signalen nodig: een om het geheugenbit aan te zetten en een ander om het geheugenbit weer uit te zetten.


Geheugenchip DIMM

De gebruikelijke geheugenmodule op moderne moederborden wordt DIMM genoemd. DIMM staat voor Double Inline Memory Module. De geheugenchips zijn op een insteekkaartje geplaatst dat rechtop op het moederbord geschoven wordt. Aan de uiteinden van de houder zijn klemmen geplaatst. Als de geheugenmodule juist in zijn houder geschoven en aangedrukt wordt, klikken deze klemmen vanzelf dicht. Andersom, door het openen van de klemmen, springt de geheugenmodule vanzelf uit de houder. Aan weerszijden van het insteekkaartje zijn de contacten die de verbinding moeten verzorgen met de houder geplaatst. De beide zijden van de contacten zijn onafhankelijk van elkaar. Vandaar de aanduiding Double in de naam.


Geheugenchip plaatsen

Het plaatsen van een geheugenchip is niet moeilijk, maar wel een precies werkje. Allereerst moet de plaats van pen 1 bepaald worden. Aan de kant van pen 1 is een uitsparing in de chip aangebracht. Soms staat er ook een puntje bij pen 1 of is de chip aan die zijde afgeschuind. Let vervolgens goed op dat alle pennetjes ook werkelijk in de chipvoet terechtkomen. Zij buigen gemakkelijk om. De chips moeten ten slotte met flinke kracht in de voet gedrukt worden zonder beschadigingen aan de chip of het moederbord.


Geheugenchip snelheid van

De snelheid van de geheugenchips wordt aangegeven in miljoensten van seconden, dat zijn nanoseconden, afgekort ns.


Geheugenelement

Een geheugenelement van een microprocessor wordt data latch, flipflop-schakeling of set-reset-geheugen genoemd.


Geleiders

Materiaal dat een elektrische stroom kan geleiden. In de meeste gevallen zijn dit metalen. Sommige geleiders herkennen wij niet als zodanig, bijvoorbeeld het grafiet in potloodslijpsel. In het Engels worden geleiders conductors genoemd.


Gelijkrichter

Een gelijkrichter (rectifier) zet wisselspanning om in gelijkspanning.


Gelijkspanning meten

Bij gelijkspanning hebben we te maken met polariteit, dus een pluspool en een minpool. De rode testdraad is bedoeld voor de pluspool, de zwarte draad voor de minpool.


gelijkstroom

Gelijkstroom (Direct Current of DC) vloeit van de ene pool naar de andere; er wordt gesproken over polariteit.


Geluidskaart

Een analoge uitgang op een pc zorgt voor 2.0 stereogeluid, een digitale uitgang voor meerkanaalsaudio en surroundgeluid. Bijvoorbeeld 7.1. De 7 geeft het aantal luidsprekers aan, de 1 achter de punt de subwoofer.


generator

Binnen een generator draait een draadspoel langs de polen van magneten in een magnetisch veld en produceert hierdoor een elektrische stroom. Als de spoel een magneetspoel passeert, wisselt de elektrische stroom van richting.


geometrie

De manier waarop de harddisk ingedeeld (geformateerd) wordt, noemen we de geometrie. Elke schijfzijde van een harddisk is in sporen (tracks) ingedeeld. Elke schijzijde heeft zijn eigen lees-/schrijfkop. Omdat er meerdere schijven zijn, zijn er ook meerdere lees-/schrijfkoppen (heads). Deze koppen bevinden zich op een bepaald moment allemaal boven hetzelfde spoor van de bijbehorende schijfzijde. Om tot een zo groot mogelijke lees- of schrijfsnelheid te komen, worden alle koppen tegelijk bediend. Bij het schrijven van gegevens komen deze dus op hetzelfde spoor van verschillende schijfzijden terecht. Een bepaald spoor van alle schijfzijden samen wordt een cilinder genoemd.


GIF

Graphics Interchange Format. Een grafische bestandsindeling die in het midden van de 80-er jaren door CompuServe is ontwikkeld om foto's en andere afbeeldingen op computerschermen weer te geven. Nu een ingeburgerde bestandsindeling op Internet.


Giga-

Voorvoegsel dat een miljard ( 1.000.000.000 ) betekent.


Gigahertz

GHz: eenheid van miljarden kloktikken per seconde. Globaal geldt: hoe hoger de kloksnelheid, des te sneller de processor. Athlon XP-processoren van AMD kunnen op een lagere kloksnelheid even snel of soms sneller werken dan de Pentium 4-processoren van Intel.


Gillette-principe

Het verkopen van een prachtig apparaat tegen een uiterst lage prijs, gevolgd door de regelmatige aanschaf van duur verbruiksmateriaal wordt wel het Gillette-principe genoemd. Deze fabrikant verkoopt voor heel weinig geld prachtige scheerapparaten waarin alleen de dure mesjes uit de eigen Gilettefabriek passen. Fabrikanten van inkjetprinters doen hetzelfde. Voordelige printers met dure inktcartridges.


Glasvezel

Wordt in sommige netwerken gebruikt in plaats van koperkabel. Het lijkt op coaxkabel, maar de kern bestaat uit flexibel glas in plaats van koper.


Glasvezel 10BASE-FL

Een sternetwerk van glasvezels.


GND

Signal ground (Massa)


Gnome

Een grafische desktopomgeving gericht op gebruiksvriendelijkheid met een lay-out die erg anders oogt dan de Macintosh- en Windows-achtige omgevingen. Gnome is de tegenhanger van KDE.


GNU

GNU staat voor: 'GNU is Not Unix'.


Gopher

Een protocol dat in de begindagen van Internet populair was en een programma waarmee op externe computers kan worden gezocht naar documenten. Met Gopher kunnen de documenten ook worden opgehaald en weergegeven. Gopher-clients zijn computers die worden gebruikt om verbinding te maken met Gopher-servers. De meeste handelingen worden via een menu uitgevoerd.


GPL

De GNU Public License, of afgekort de GPL, is de licentie die van toepassing is op vrije software zoals de Linux-kernel. In de spelregels wordt onder andere toestemming gegeven voor het onbeperkte gebruik en vermenigvuldigen van de software. Ook ben je vrij om wijzigingen in de broncode aan te brengen. Wel wordt ge-eist dat in de handleiding van de programmatuur of het product wordt vermeld dat de licentie van toepassing is, dat er geen patenten op de software van toepassing zijn en dat bij distributie van de gewijzigde applicatie de gebruiker de mogelijkheid wordt geboden aan de broncode te komen en onder dezelfde voorwaarden te gebruiken. Op die manier moeten de verbeteringen ten goede komen aan de hele gemeenschap of in ieder geval aan de gebruiker. Om te voorkomen dat er nooit gebruik van gesloten software zou kunnen worden gemaakt, is het wel mogelijk gebruik te maken van de interface van dergelijke software zonder dat deze wordt gecompileerd tot een product, waardoor er een scheiding tussen de free software en gesloten software blijft. Ook is er een LGPL (Lesser GPL), die voor ontwikkelaars wat meer mogelijkheden laat om broncode onder andere licentie toch te gebruiken. Bij open source tref je meer verschillende licenties aan.


GPRS

Zit op bijna alle gsm's en wordt door alle providers aangeboden. Maakt e-mailen en bekijken van eenvoudige internetpagina's mogelijk.


GPU

Graphics Processing Unit. Grafische processor


Grafische kaart

Zorgt voor het signaal van pc naar monitor en doet alle 2D- en 3D-berekeningen voor het bureaublad en bijvoorbeeld spellen of applicaties. Meestal wordt de geheugencapaciteit van de kaart aangegeven, bijvoorbeeld 256 MB.


Groupware

Software die netwerkgebruikers in staat stelt met elkaar samen te werken. Groupware verhoogt vaak de productiviteit door werkstromen tussen gebruikers te automatiseren en door de hoeveelheid papier terug te dringen.


GUI

Grafische gebruikersinterface, een shell van het besturingssysteem van een computer die gegevens grafisch weergeeft. Voorbeelden zijn Windows, de interface van Mac OS, Gnome voor Linux en Motif van UNIX.


Links

Algemene computer pagina's.


Bedankt voor je bezoek aan deze pagina, kom vooral nog eens terug!
Neem hier ook eens een kijkje:

Sigs quotes taglines