Computerclub.K33S.nl: H

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Computerclub Home K33S.nl Computerclub bij je favorieten Computerclub als je startpagina

Google zoekmachine
Email

Electronische post.


Welkom!

De Computerclub bestaat momenteel uit 27 pagina's. Voor elke letter van het alfabet een pagina en de Home-pagina voor alles wat niet met een letter begint.


H.264

H.264 of H.264/AVC (AVC = Advanced Video Coding) wordt ook als MPEG4 Part 10 aangeduid en is een methode voor het comprimeren van videodata. In vergelijking met de specificaties van de MPEG4-standaarden biedt het een betere beeldkwaliteit en ondersteunt het ook het HD-Video-formaat tot 1920 x 1080 pixels bij een datarate van 1 MB/s. Daarnaast wordt het in de videotelefonie gebruikt.


H.320

Het protocol H.320 regelt de werking van smalbandige videotelefonie-apparaten (bijvoorbeeld via ISDN) en bevat verdere raamspecificaties. Daaronder valt ook T.120, een protocol waarmee datatoepassingen binnen een videoconferentie gerealiseerd worden.


H.323

H.323 is het belangrijkste protocol voor videotelefonie via internet. Deze norm regelt de samenwerking tussen de videotelefonie-apparaten die via een LAN of WAN verbonden zijn. Binnen H.323 wordt de aansturing van de verbinding en het omzetten van IP-adressen geregeld door het protocol H.225. In H.323 is ook H.245 opgenomen, een specificatie waarmee de apparaten via de ondersteunde services met elkaar kunnen communiceren. Dat betreft vooral de videocompressie volgens H.261 of H.263 en de audiocodering volgens de normen G.711 tot G.729.


Hacker

Een hacker is in het Engels een goede programmeur en probleemoplosser. In het Nederlands is het een inbreker in een computersysteem (zo'n inbreker wordt in het Engels 'cracker' genoemd).


HAL

Hardware Abstraction Layer. Dankzij deze laag van het besturingssysteem kunnen ontwikkelaars toepassingen schrijven op apparaatniveau.


Halfduplex

Bij halfduplexverbindingen zal modem 2 met zenden moeten wachten totdat modem 1 klaar is.


HAN

Home Area Network


Harddisk problemen

Als na de installatie een harddisk niet werkt, ligt het meestal aan de bekabeling. Vaak is de IDE-kabel verkeerd om gemonteerd. Ook een verkeerde instelling van de gegevens in de CMOS-registers kan leiden tot het weigeren van de harddisk. Let er dus op dat de juiste PIO-mode of (U)DMA-mode gekozen is. Ook de instelling naar LBA, CHS of Large wil nog wel eens verkeerd staan.


Harddisksnelheid

De twee belangrijkste meetpunten voor de snelheid van een harddisk zijn:
* de gemiddelde toegangstijd (latency).
* de overdrachtssnelheid (data transfer rate).


Harddisk-interfaces

Harddisk-interfaces:
ST506 en ESDI: oude, achterhaalde technologie. De schijven zijn te herkennen aan de aanwezigheid van twee kabels.
AT Attachment: meest gebruikte, goedkope standaard.
SCSI: duurder maar veelzijdig door de aanwezigheid van een sub-bus.


harddisks TFM-laag

TFM is een afkorting van thin film media. Dit is een uiterst dunne magneetlaag met een fijne verdeling van een mengsel van pure magnetiseerbare metalen.


Harddisks constructie van

Harddisks bestaan uit een pakket magnetische schijven en lees-/schrijfkoppen. Deze schijven hebben een indeling in concentrische sporen. Elk spoor is in een aantal sectoren ingedeeld. De eerste sector is de bootsector, waarin de formatteringsgegevens van de schijf zijn vastgelegd.


Hardphone

Een hardphone is een fysiek toestel dat geen telefoonaansluiting heeft maar een ethernet aansluiting en aangesloten wordt op je router. Let wel op dat je hardphone SIP (voor het bellen) en IAX (voor het gebeld worden) compatible is.


Hayes-instructies

Op het laagste niveau gebruiken vrijwel alle modems een serie opdrachten bekend onder de naam Hayes. Deze instructieset is ontwikkeld door de modemfabrikant Hayes en later door vrijwel elke modemfabrikant overgenomen.


HCI

Host Controller Interface. Een voorbeeld van een HCI is USB.


HD Audio

High Definition Audio. Gestandaardiseerde interface voor audiochips.


Header

Het gedeelte van een gegevenspakket dat informatie bevat over de afzender en de bestemming, de checksum en andere informatie.


Headers (e-mail)

Deel van een e-mail waarin de eigenschappen staan omschreven zoals 'Van', 'Aan' en 'Onderwerp'. Elke e-mail bevat ook headers die niet standaard te zien zijn, over de afgelegde route bijvoorbeeld.


Helderheid

Bijvoorbeeld 250 cd/m. Dit getal geeft de hoeveelheid licht aan die een monitor kan produceren. De helderheid is gekoppeld aan contrast, hoe helderder een beeldscherm gezet kan worden, des te meer contrast hij kan weergeven.


Hertz

1 Hertz is 1 trilling per seconde.


High Level Format

Het formateren van een partitie van een harde schijf door het besturingssysteem.


HiPack

Een compressie-indeling voor mappen en bestanden.


Hogere programmeertalen

Onafhankelijk van microprocessor geschreven code, daardoor zijn programma's overdraagbaar naar andere microprocessors.


Hoofddirectory

Een specifiek deel in de structuur van de directory waarin de opstartbestanden en andere directory's liggen opgeslagen.


Host (1)

Elk apparaat dat op een netwerk is aangesloten en TCP/IP als protocol gebruikt.


Host (2)

Een leverancier die op afstand een dienst aanbiedt waarvoor een computer en software vereist zijn.


Host-ID

Een gedeelte van het IP-adres dat naar een knooppunt in het netwerk verwijst. Elk knooppunt in een netwerk moet een IP-adres hebben dat een unieke host-ID bevat.


Hostingservice

Een hostingservice gebruikt internetservers om zijn klanten materiaal op het internet te laten publiceren. Webhosting is een vorm van hosting die vaak wordt gecombineerd met mailhosting.


Hot docking

Het koppelen van een apparaat aan een computer terwijl de computer is ingeschakeld.


Hotspot

Publieke locatie waarop gratis of tegen betaling toegang geboden wordt tot een draadloos netwerk.


Hot wire

De bruine fasedraad die de spanning voert.


Hotswappable

Aan te sluiten terwijl de computer aanstaat.


HPET

High Precision Event Timers. Nieuwere specificatie voor systeem-timers.


HPFS

High Performance File System. Een OS/2-bestandssysteem dat het gebruik van lange bestandsnamen ondersteunt.


HSDPA

Een aanpassing van het UMTS-netwerk, waardoor downloaden 7 keer sneller gaat dan met UMTS.


HT

HyperTransport. Chip-to-chip verbindingstechniek, als HTX ook voor insteekkaarten.


HTML

Hypertext Markup Language, een manier om platte tekst op te maken voor grafische weergave in een browservenster. HTML gebruikt tags, opmaakcodes in de tekst, die bepalen hoe tekst er in de browser uitziet. HTML is de opmaaktaal voor documenten op het Web.


HTTP

Hypertext Transfer Protocol, een onderdeel van TCP/IP waarmee webdocumenten via internet worden verzonden. HTTP is een protocol op toepassingsniveau voor gedistribueerde, hypermedia-informatiesystemen. HTTP is een algemeen, statusloos, object-ge-ori-enteerd protocol. Een kenmerk van HTTP is dat er systemen kunnen worden gemaakt die onafhankelijk zijn van de gegevens die worden overgedragen.


HTTPS

Een variant van HTTP die, om veiligheidsredenen, de berichten codeert.


Hub

Ethernet-concentrator. Centrale punt in het sternetwerk van waaruit verbindingen lopen naar de diverse apparaten.


Human Interface Device-specificatie

Een definitie van een apparaatklasse die is opgesteld door de USB-standaardgroep voor HID's Deze specificatie dient als de basis voor de ondersteuning van invoerapparaten volgens het stuurprogrammamodel voor Windows en brengt een uniformiteit aan als het gaat om apparaten die gegevens kunnen invoeren zonder dat de gebruiker hoeft te typen.


HVD

High Voltage Differential


Hyperlink

Ook koppeling genoemd. Een manier om op Internet snel naar een andere Web-locatie of Web-pagina te gaan.


Hypertekst

Documenten met hyperlinks of koppelingen naar andere documenten. Een hypertekstdocument is een document dat deels uit tekst bestaat, en met behulp van HTML is opgemaakt, en deels uit hyperlinks.


Hyperthreading

HT is een techniek die voor het eerst in de wat latere versies van Pentium 4 gebruikt is. Meerdere threads (taken) worden tegelijkertijd uitgevoerd waardoor de processorcapaciteit beter benut wordt. De opvolger heet de dual core-techniek.


Links

Algemene computer pagina's.


Bedankt voor je bezoek aan deze pagina, kom vooral nog eens terug!
Neem hier ook eens een kijkje:

Sigs quotes taglines