Computerclub.K33S.nl: I

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Computerclub Home K33S.nl Computerclub bij je favorieten Computerclub als je startpagina

Google zoekmachine
Email

Electronische post.


Welkom!

De Computerclub bestaat momenteel uit 27 pagina's. Voor elke letter van het alfabet een pagina en de Home-pagina voor alles wat niet met een letter begint.


IA-32

Intel Architecture, 32 bit. Processors met de door Intel ontwikkelde 32-bit CISC-instructieset, ondertussen meermaals uitgebreid.


IAX

IAX is het Inter-Asterisk eXchange protocol behorend bij Asterisk PBX en ondersteund door een aantal andere softswitches en PBX-sen. Het wordt gebruikt om VoIP verbindingen tussen servers mogelijk te maken en ook om client-server communicatie mogelijk te maken.


IAX2

IAX2 is de opvolger van IAX. IAX2 is een VoIP protocol waarbij zowel signaling als media via dezelfde poort verzonden worden. De opdrachten en parameters worden in binair formaat verzonden en elke uitbreiding moet een nieuwe numerieke code krijgen. IAX2 gebruikt een enkele UDP data stream (gewoonlijk via poort 4569) om te communiceren tussen eindpunten, multiplex signalen en media flow. IAX2 ondersteund trunking, het multiplexen van kanalen over een enkele link. Bij trunking worden gegevens van meerdere gesprekken samengevoegd tot een enkele packetstream tussen eindpunten, waardoor de IP overhead verminderd wordt.


IB

InfiniBand. Parallelliseerbare seriële verbindingstechniek om computers aan elkaar te koppelen.


ID

Identifier. Elke tekenreeks die als label wordt gebruikt, zoals de naam van een procedure of een variabele van een programma, of de naam van een vaste schijf of diskette.

ID3-tag

Metadata die gebruikt wordt bij mp3-bestanden. Deze bevat gegevens zoals de titel, artiest, albumtracknummer en andere informatie van het bestand waarin het is opgenomen.IDE

Integrated Drive Electronics, een standaard manier om interne vaste schijven en cd/dvd-drives met de computer te verbinden via IDE-kabels waarbij de logica in de schijfeenheid is ingebouwd en er geen aparte adapterkaart voor nodig is. Wordt ook ATA genoemd.


IEEE

Institute of Electronical and Electronics Engineers.


IEEE 1284

Specificatie van de parallelle (printer-)poort.


IEEE 1394

Deze specificatie is omarmd door Apple en Sony en aldaar bekend onder de naam FireWire (Apple) en iLink (Sony). In de pc-wereld wordt de IEEE1394 vooral gebruikt bij digitale video-bewerking (DV). De IEEE1394 poort maakt deel uit van de seriële SCSI-3 standaard. IEEE1394 apparaten maken geen gebruik van een sternet met tussenliggende hubs, maar worden doorgelust, net zoals IDE- en SCSI-verbindingen. IEEE 1394b definieert FireWire 800 en snellere methoden tot 1600 en mogelijk 3200. FireWire 1394a is ook bekend als FW400.


IEEE 802.11B/G

Standaard voor draadloze communicatie. Een pc of notebook met zo'n optie kan in een draadloos netwerk worden opgenomen. Apparaten die werken volgens 'B' hebben een maximale snelheid van 11 Mbps; met 'G' zijn snelheden tot 54 Mbps mogelijk. Deze standaard is vooral handig wanneer je draadloos grote bestanden binnen het lokale betwerk wilt versturen.


IETF

Internet Engineering Task Force


IMAP

Interactive Mail Access Protocol, een nieuw onderdeel van TCP/IP dat e-mail vervoert tussen server en client. IMAP is grotendeels een vervanging van POP.


Image

Letterlijke kopie van alle gegevens op een partitie of schijf, in 1 bestand. Bij problemen kan vanuit het image de oorspronkelijke harde schijf sector voor sector worden hersteld. Een image kan gegevensbestanden bevatten, maar is vooral bekend als optie voor snel systeemherstel.


Impactprinter

Printer waarbij een hamertje tegen een ge-inkt lint slaat en zo een afdruk produceert op papier.


i-Mode

Met i-Mode heeft een telefoon continu verbinding met het internet. i-Mode kan gebruikt worden om webpagina's en e-mail te bekijken.


Inbellen op aanvraag

Wanneer gebruikers voorzieningen nodig hebben in een ander LAN (een bestand, toegang tot een database), vangt het lokale LAN dit verzoek op en belt in (dial-on-request) op het andere LAN via een telefoonlijn (analoog of ISDN).


Incrementele back-up

Een back-up als vervolg op een eerdere back-up, waarbij alleen van de bestanden en mappen die sinds de vorige keer zijn gewijzigd opnieuw een back-up wordt gemaakt. Een incrementele back-up is kleiner, maar voor herstel zijn zowel de oorspronkelijke back-up als alle daarna vervaardigde incrementele back-ups nodig.


INF-bestand

Een bestand dat Windows 98 Setup de informatie aanbiedt die nodig is om een apparaat te installeren, zoals een lijst met logische configuraties voor het apparaat, de namen van stuurprogrammabestanden die bij het desbetreffende apparaat horen, enzovoort. INF-bestanden worden doorgaans door de fabrikant van het apparaat geleverd.


Infrarood

Het lichtspectrum vlak onder rood, onzichtbaar voor het menselijke oog. Infrarood wordt vaak gebruikt voor direct-zichtverbindingen in draadloze netwerken, of om draadloos gegevens van je mobiele telefoon direct over te zetten op je pc.


INI

Initialisatiebestanden die door Windows-toepassingen worden gebruikt om gebruikersspecifieke informatie in op te slaan die wordt gebruikt bij het starten van de toepassing. Vanaf Windows 98 wordt dergelijke informatie in het register opgeslagen. INI-bestanden worden alleen ondersteund omwille van achterwaartse compatibiliteit.


Initialisatie

Het instellen van randapparaten op hun startwaarden.


Inkapseling

Een pakket van een protocol opnieuw verpakken met informatie van een tweede protocol. Lijkt op het in een envelop doen van een brief en deze envelop nogmaals in een andere envelop doen met een adres in een andere taal.


Inkjetprinters

Inktjetprinters zijn printers waarbij door spuitmondjes miniscule inktdruppeltjes op het papier worden gespoten. De druppeltjes worden uit de nozzle geschoten door warmte of persing. De natte druppeltjes op het papier trekken elkaar aan en vormen bij droging keurige lettertekens.


Inkjetprinters onderhoud

Inktjetprinters zijn relatief simpele en onderhoudsarme apparaten.


Instructie

Een combinatie van een aantal poortsignalen noemt men een instructie.


Integriteit

Verwijst naar de juistheid van informatie, van de identiteit van de maker, en/of van het funtioneren van het systeem dat de informatie verwerkt.


Interlacing

Bij interlacing worden eerst de oneven en dan de even lijnen op het scherm gezet.


Interleaving

Bij interleaving wordt het interne geheugen in blokken verdeeld, waarbij telkens een deel wordt gelezen terwijl naar een ander deel tegelijkertijd wordt geschreven. Hiermee wordt het gebruik van waitstates beperkt. Er is echter wel een royale hoeveelheid intern geheugen nodig. Bij harde schijven bestaat interleaving uit het overslaan van sectoren na het lezen van een sector om zo een zo hoog mogelijke datadoorvoer te veroorzaken.


Interne modem

Het interne modem is een insteekkaart. Hij bestaat niet alleen uit modemhardware, maar bevat ook een seriele poort. Het parallelle signaal van de computer wordt hiermee omgezet in een serieel signaal.


Internet

Een wereldwijd computernetwerk dat bestaat uit talloze netwerken en computers die gegevens aanbieden en opvragen. TCP/IP is het standaardprotocol dat op Internet wordt gebruikt voor het uitwisselen van informatie


Internet Control Message Protocol (ICMP)

Een elementair protocol uit de internetlaag dat door routers wordt gebruikt om bij routeringsproblemen berichten naar de bron-IP te sturen. Wordt ook door het hulpprogramma ping gebruikt om de status hosts op het netwerk te controleren.


Internet Protocol (IP)

Een elementair protocol uit de internetlaag dat wordt gebruikt om datagrammen te adresseren, te routeren en af te leveren.


Internet provider

Een bedrijf dat verbindingen met internet aanbiedt. Verbindingen kunnen varieren van inbelverbindingen tot frame relay, afhankelijk van de provider en de gewenste snelheden.


Interoperabiliteit

De mogelijkheid van twee producten samen te werken, het liefst volgens open standaarden als TCP/IP.


Interrupt

Een assynchrone besturingsconditie die de normale uitvoering afbreekt en de besturing overgeeft aan een interrupthandler. Interrupts worden meestal aangevraagd door I/O-apparaten die een service van de processor verlangen.


Interrupt controller

De interrupt controller zorgt voor onderbrekingen in programma-uitvoering zodat belangrijke functies met voorrang uitgevoerd kunnen worden. Onderdeel van de system controller.


Interrupt request (IRQ)

Een onderbrekingsverzoek is een methode waarmee een apparaat het apparaatstuurprogramma om een service kan vragen. Het moederbord gebruikt een programmeerbare interrupt-controller om de prioriteit van de verzoeken van alle apparaten in de gaten te houden.


Intranet

Een bedrijfsnetwerk met eenzelfde structuur, technologien en standaards als Internet.


Intrekking

Het permanent onbruikbaar maken van een certificaat vanaf een specifiek tijdstip. Uitgevoerd door opname in een lijst van ingetrokken certificaten, Certificate Revocation List (CRL) genaamd. Intrekking betekent niet dat het certificaat fysiek wordt vernietigd of anderszins onleesbaar gemaakt. Ingetrokken certificaten kunnen niet terugkeren naar een bruikbare status.


I/O

Doorvoer: een algemene maatstaf voor de snelheid waarmee een hardware-apparaat gegevens kan vervoeren.


IP

Internet Protocol, het onderdeel van TCP/IP dat pakketten adresseert en routeert. IP zorgt ervoor dat pakketten het juiste adres krijgen.


IP-adres

Internet Protocol Address. Een reeks getallen die verwijzen naar het MAC-adres van een netwerkkaart en waarmee een host in een netwerk wordt aangeduid. Het IPv4-adres is 32-bits lang en verdeeld in vier getallen van 1 byte die een waarde van 0 tot en met 254 kunnen aannemen.


IPX

Internetworking Packet Exchange, het onderdeel van IPX/SPX van Novell NetWare dat pakketten adresseert en routeert.


IrDA

Infrared Data Association. Bedenker van de standaard voor draadloze communicatie, waardoor het mogelijk is geworden om computers en apparaten zonder kabels met elkaar in verbinding te brengen.


IrDA seriele poort

De IrDA seriele poort kent een draadloze verbinding tussen zender en ontvanger, heeft een hoge transmissiesnelheid en de mogelijkheid om meer dan honderd apparaten op EEN poort aan te sluiten. De IrDA poort wordt niet zo vaak gebruikt omdat het infrarood-oog de andere infrarood-aansluiting moet kunnen zien en omdat het bereik beperkt is.


IRQ

Interrupt Request. Verzoek aan de cpu om de actuele instructiereeks te onderbreken.


ISA-bus

ISA-bus is bedoeld voor de ISA-kaart, een voorloper van de PCI-kaart.


ISDN

Integrated Services Digital Network, een digitale verbinding via een kieslijn.


Isochrone communicatie

Bij isochrone communicatie gaat het om realtime-toepassingen, zoals beeld of geluid. Dit dataverkeer kan zowel synchroon als asynchroon plaatsvinden. Er worden meer ontvangstfouten getolereerd. Bij beeld en geluid is een lagere ontvangstkwaliteit minder van belang dan haperingen.


Isolator

Materiaal dat de doorgifte van elektrische stroom tegenhoudt of sterk vertraagt. De Engelse benaming is insulator.


Itanium2

64-bits processor van Intel


Links

Algemene computer pagina's.


Bedankt voor je bezoek aan deze pagina, kom vooral nog eens terug!
Neem hier ook eens een kijkje:

Sigs quotes taglines