Computerclub.K33S.nl: K

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Computerclub Home K33S.nl Computerclub bij je favorieten Computerclub als je startpagina

Google zoekmachine
Email

Electronische post.


Welkom!

De Computerclub bestaat momenteel uit 27 pagina's. Voor elke letter van het alfabet een pagina en de Home-pagina voor alles wat niet met een letter begint.


Kaartslotinterface

De plaats waar adapterkaarten worden geinstalleerd in Intel-compatibele personal computers.


Kabelmodem

Een apparaat waarmee kabelproviders snelle toegang tot gegevens bieden met de kabel als medium.


Kanaal (channel)

In IRC is een kanaal een groep mensen die samen chatten. Dienstenaanbieders noemen dit ook wel rooms, omdat zij de term kanaal gebruiken voor het aanbieden van een algemeen thema waar de gesprekken over gaan.


Kbps

Kilobits per seconde, aanduiding voor dataoverdrachtsnelheid.


Kbyte

1024 bytes.


KDE

Een open-source implementatie van een grafische desktop met vergaande integratie tussen de verschillende programma's die een onderdeel van het project zijn.


KDE Wallet System

Het KDE Wallet System, sinds KDE 3.2 een standaardonderdeel van KDE, is een hulpmiddel bij het onthouden van wachtwoorden. Vroeger waren individuele applicaties verantwoordelijk voor het eventueel bewaren van wachtwoorden, wat inconsequent was en bovendien nogal onveilig, omdat de meeste toepassingen weinig aandacht besteden aan de beveiliging van die wachtwoorden. Met het KDE Wallet System is daar verandering in gekomen: het systeem neemt de zorg over wachtwoorden en andere gevoelige informatie over van afzonderlijke programma's en bewaart setjes wachtwoorden in zogeheten wallets ('portefeuilles'). Die wallets zijn op hun beurt beveiligd met een hoofdwachtwoord.


Kernel

De kernel is de basis waarop het besturingssysteem geschreven is.


Kernel (Linux)

De kernel is het eigenlijke Linux, want de programma's zijn eigenlijk alleen maar open-sourceprogramma's. Daarom spreken veel mensen van GNU/Linux om duidelijk aan te geven dat een systeem meer is dan een kernel alleen. Het programma is het hart van een besturingssysteem en is verantwoordelijk voor het aansturen van de randapparatuur. Dit is dan ook de plaats waar alle drivers aanwezig zijn. Deze kunnen in de kernel zijn ingebakken of als losse module worden aangeroepen. De kracht van een Linux-kernel is dat deze modulair kan worden opgebouwd, waardoor je een kleinere versie kunt bouwen die alleen op jouw hardware is afgestemd. Als de kernel actief wordt dan begint deze meteen met het regelen van alle processen en het aansturen van het hele systeem. Stopt de kernel dan stopt ook alle verwerking en 'hangt' de computer.


Kernel (Windows)

Het hart van de gelaagde architectuur van Windows. De kernel beheert de meest elementaire activiteiten van het besturingssysteem, zoals het verdelen van de beschikbare verwerkingstijd van de processor over verschillende codeblokken die wachten om te worden verwerkt, de afhandeling van hardware-uitzonderingen en andere hardware-afhankelijke functies.


Kernelmodule

Een kernelmodule is een stukje functionaliteit van de kernel die wel beschikbaar is, maar niet een vast onderdeel van de Linux-kernel vormt. Hierdoor is het mogelijk de driver interactief te laden of juist te verwijderen. Hierdoor werkt de kernel doelmatiger en zijn toch alle noodzakelijke drivers aanwezig als het nodig mocht zijn.


Kernelmodus

De modus van de processor waarbij volledige en ongehinderde toegang tot het systeem mogelijk is. Een stuurprogramma of thread die in kernelmodus wordt uitgevoerd, heeft toegang tot het geheugen en de hardware van het systeem. Een stuurprogramma dat in kernelmodus wordt uitgevoerd is een stuurprogramma voor een logisch, virtueel of fysiek apparaat.


Kernelpanic

De gebeurtenis dat de Linux kernel crasht. Dit is vrij uitzonderlijk, maar wil bijvoorbeeld nog wel eens voorkomen als je zelf software compileert die iets met de kernel doet of als er een foute module wordt geladen. Dit is iets waar een beetje Linux-gebruiker behoorlijk buikpijn van krijgt, omdat het probleem ervoor zorgt dat het hele systeem niet meer functioneert.


KeySteps

Leveranciersonafhankelijke methodiek van de firma Baltimore, voor de inrichting van een Public Key Infrastructure. Bevat templates en checklists voor alle documenten die een rol spelen bij deze inrichting.


Kijkhoek

Bijvoorbeeld 160/135. Deze getallen geven aan in hoeverre mensen die niet recht voor het scherm zitten, mee kunnen lezen. Hoe groter de inkijkhoek, des te beter.


Kilo-

Voorvoegsel dat duizend ( 1000 ) of, bij computers vaak 1024, betekent.


Klasse A, B, C, D en E

Een classificatiesysteem voor IP-adresssen. De netwerkklasse bepaalt hoe het adres wordt opgesplitst in een netwerk-ID en een host-ID.


Kleurenbeeldscherm

Bij kleurenbeeldschermen zijn er drie elektronenkanonnen op korte afstand van elkaar geplaatst. Deze sturen elk via een schaduwmasker een kleur fosfor op de beeldbuis aan.


Kloksnelheid

De snelheid waarmee instructies door de processor verwerkt worden. Vanaf de 486DX2 wordt een onderscheid gemaakt tussen het aantal handelingen in de processor (de interne kloksnelheid) en tussen processor en geheugen (de externe kloksnelheid).


Klokverdubbelaar

Hierbij werkt de processor intern met tweemaal zo hoge snelheid als extern via het moederbord.


Konqueror

Konqueror is een zeer veelzijdige grafische toepassing in Linux met veel mogelijkheden: je kunt ermee surfen op internet, het kan een voorbeeldweergave tonen van allerlei bestanden op je computer en het is ook nog eens een bestandsbeheerder waarmee je gemakkelijk bestanden en mappen kunt beheren.


Kop (header)

Het begin van een e-mailbericht waarin de To:- en de From:- adressen staan, het onderwerp, de datum en ander jargon dat belangrijk is voor de programma's die je e-mail verwerken.


Links

Algemene computer pagina's.


Bedankt voor je bezoek aan deze pagina, kom vooral nog eens terug!
Neem hier ook eens een kijkje:

Sigs quotes taglines