Computerclub.K33S.nl: L

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Computerclub Home K33S.nl Computerclub bij je favorieten Computerclub als je startpagina

Google zoekmachine
Email

Electronische post.


Welkom!

De Computerclub bestaat momenteel uit 27 pagina's. Voor elke letter van het alfabet een pagina en de Home-pagina voor alles wat niet met een letter begint.


Laagstructuur

Als een hub weer gekoppeld wordt aan de volgende hub, spreken we van een laagstructuur.


LAN

Local Area Network, een verzameling computers op dezelfde locatie die zijn gekoppeld zonder routers. Alle computers zijn verbonden met dezelfde groep hubs of switches en alle netwerkvoorzieningen zijn lokaal en zijn beschikbaar op de maximale snelheid van het netwerk.


LAN topologie

De netwerktopologie is de manier waarop de werkstations onderling verbonden zijn. Een simpel onderscheid is die naar sternetwerk, ringnetwerk en busnetwerk.


Laserprinters

Laserprinters drukken een pagina in EEN keer af.


Latency

(1) Het aantal interne klokcycli dat nodig is om een instructie uit te voeren.
(2) De gemiddelde toegangstijd van een harddisk.


LBA

Logical Block Addressing. Een methode waarmee de capaciteit van een harde schijf kan worden vergroot.


LCD-schermen

Liquid Crystal Display-schermen. De gebruikelijke LCD-schermen zijn uitgerust met Thin Film Transistors en worden daarom ook wel TFT-schermen genoemd.


LDAP

Lightweight Directory Access Protocol. Een protocol voor clients die via een TCP/IP-verbinding informatie opvragen en beheren in een directoryservice.


LED

Light Emitting Diode


Licentie

In een licentie wordt vastgelegd hoe de maker van een product zijn of haar wil beschermen. In het document staan dus de spelregels voor gebruik van auteursrechterlijk beschermd werk, patenten of merkenrechten.


Lightscribe

Een cd- of dvd-schrijver met Lightscribe kan afbeeldingen op de bovenkant van een cd en dvd branden. Kan een vervanging zijn van de plaklabels.


Light Peak

Licht Peak is een optische kabel interface ontworpen om apparaten met elkaar verbinden in een bus voor randapparatuur. De technologie heeft een hoge bandbreedte van 10 Gbit/s, met de potentie om te schalen tot 100 Gbit/s in 2020.
Light Peak wordt ontwikkeld als een universele vervanging voor de huidige bussen zoals SCSI, SATA, USB, FireWire, PCI Express en HDMI, in een poging om de veelvoud aan poorten op computers te verminderen. Bussystemen zoals USB werden ontwikkeld voor hetzelfde doel, en vervangen met succes een aantal oudere technologieën.


lijnprinters

Impact-printers die in staat zijn om een hele regel tegelijk af te drukken.


line conditioner

Deze dient om pieken (spikes) en dalen (sags) in de wisselspanning op te vangen


Link

Ook wel hyperlink genoemd. Item op een webpagina waarop u kunt klikken om naar een andere pagina te gaan.


Linux

Een gratis implementatie van UNIX, ontwikkeld door Linus Torvalds samen met een grote groep internetprogrammeurs. Linux is gratis, snel en verbazingwekkend stabiel.


Local Area Network (LAN)

Netwerk van personal computers, meestal in EEN gebouw.


Logfile

Een logfile is een bestand waarin alle handelingen met betrekking tot programmagebruik en gebruik van computer en diensten worden bewaard. Zo kan bij een fout de oorzaak opgezocht worden. Een logfile voor internetpagina's houdt gegevens over de bezoekers van een website bij.


Login script

Aanmeldingsscript. Een batchbestand dat automatisch wordt uitgevoerd wanneer een gebruiker zich aanmeldt. Met een aanmeldingsscript kan de beheerder de werkomgeving van een gebruiker bij elke aanmelding configureren zonder daarvoor alle aspecten te hoeven beheren.


Logische poortsignalen

De logische poortsignalen kennen in principe drie mogelijkheden om bewerkingen uit te voeren. Deze mogelijkheden zijn door de Engelse wiskundige George Boole in 1847 beschreven als AND, OR en NOT. (NAND, NOR, XOR)


Logisch segment

Een netwerkconfiguratie waarin EEN netwerksegment wordt gesimuleerd door concentrators.


Logisch station (Windows)

Een partitie of onderdeel van een vaste schijf waaraan een stationsletter is toegekend. De partitie is gemaakt met FDISK. Zo kan een vaste schijf bijvoorbeeld uit twee logische stations bestaan: C en D.


Lokale printer

Een printer die rechtstreeks op een van de poorten van de computer is aangesloten.


Lokale Registration Authority (LRA)

Lokale vertegenwoordiging van de Registration Authority, werkend voor een Certification Authority.


Lossless

Compressietechniek waarbij de originele kwaliteit terug te halen is.


Lossy

Compressietechniek waarbij informatie verloren gaat.


Low Level Format

Het vastleggen waar zich beschadigingen of oneffenheden bevinden op de harde schijf. Na het uitvoeren van het low level format heeft iedere sector een eigen adres gekregen.


LPC

Low Pin-Count Bus. Chipset-interface voor flashgeheugenchips, Super-I/O-chips en TPM.


LRA

Local Registration Authority.


ls (Linux)

Met het commando ls (van list) kun je een lijst van bestanden opvragen.


LS-120 drive

Optische drive, ontwikkeld als concurrent voor de ZIP-drive.


Luidsprekers

Passieve luidsprekers gebruiken de versterker van de geluidskaart. Actieve luidsprekers hebben een eigen eindversterker met een eigen stroomvoorziening. Het geluidsvolume is veel groter, een volumeregelaar bevindt zich op een van de luidsprekers. Een set van twee (stereo)luidsprekers heet een 2.0-systeem. 2.1 betekent twee gewone luidsprekers en een luidspreker voor lage tonen (subwoofer). Vaak worden ook surroundsystemen bij de computer geleverd, bijvoorbeeld 6.1 of zelfs 7.1.


Lurken

Een mailinglist of chatgroep lezen zonder zelf berichten te versturen.


LVD

Low Voltage Differential


Links

Algemene computer pagina's.


Bedankt voor je bezoek aan deze pagina, kom vooral nog eens terug!
Neem hier ook eens een kijkje:

Sigs quotes taglines