Computerclub.K33S.nl: M

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Computerclub Home K33S.nl Computerclub bij je favorieten Computerclub als je startpagina

Google zoekmachine
Email

Electronische post.


Welkom!

De Computerclub bestaat momenteel uit 27 pagina's. Voor elke letter van het alfabet een pagina en de Home-pagina voor alles wat niet met een letter begint.


MAC-adres

Media Access Control-adres, een uniek adres van 6 bytes (48-bits) voor netwerkkaarten, toekend door de fabrikant, genoteerd in hexadecimale notatie.


Machinetaal

De binaire code waarmee de computer kan omgaan.


Mailbombing

Iemand enorme hoeveelheden ongevraagde e-mail toesturen. Remote mailbombing is mensen abonneren op heel veel mailinglijsten tegen hun wens, zodat hun postbussen vol komen te zitten met ongewenste berichten.


Mailbot

Een programma dat automatisch mail verstuurd of beantwoordt.


Mainframe

Grote computer


Majordomo

Een programma dat mailinglijsten beheert.


MAN

Metropolitan Area Network, een omvangrijk netwerk van computers dat een relatief klein gebied zoals een stad of stadsdeel beslaat.


MAPI

Messaging Application Program Interface. Een open en veelomvattende berichteninterface die programmeurs gebruiken om berichten- en werkgroeptoepassingen te maken, zoals programma's voor het uitwisselen van e-mail, het maken van planningen, agendabeheer en documentbeheer.


Margrietwielprinter

Bij deze printer bevinden zich de beschikbare lettertekens op een nylonwieltje. Als een letter geprint moet worden, draait het wieltje tot aan de juiste letter. Daarna tikt een pennetje tegen deze letter en ontstaat de afdruk op papier.


Master-passwords

Passwords (voor sommige BIOS-series) die altijd toegang geven.


Matrixprinters

Bij de matrixprinter bevat de printkop een aantal minuscule pennetjes op een rij. Deze pennetjes worden door de programma's bestuurd. Stuk voor stuk zetten zij puntjes op papier en schuiven vervolgens een klein stukje op.


Matrixprinters onderhoud

Matrixprinters hebben regelmatig onderhoud nodig, maar kunnen een leven lang meegaan.


MAU

Multistation Access Unit, een concentrator in een Token Ringnetwerk. Een IBM-term.


MB

Megabyte. Aanduiding voor opslagcapaciteit.


Mbps

Miljoen bits per seconde of megabit per seconde. Een maat voor de communicatiesnelheid van een dataverbinding (ook wel bandbreedte genoemd).


MBR

Master Boot Record. De eerste sector op een harde schijf. Hierop bevindt zich de code waarmee de schijf wordt opgestart, foutmeldingen voor het geval de schijf niet kan worden opgestart, en informatie over de schijf zelf.


Mega-

Voorvoegsel dat een miljoen ( 1.000.000 ) betekent.


Megapixel

Aanduiding voor de hoeveelheid details die een digitale camera opneemt.


Memory controller

Het ontwerp van de memory controller bepaalt welk soort geheugen gebruikt wordt, de snelheid van dit geheugen en de toepassing van de error correction code.


Metadata

'Verborgen' informatie die kenmerken van een databestand beschrijft.


Metropolitan Area Network (MAN)

Een omvangrijk netwerk van computers dat een stad of stadsdeel beslaat.


Micro-ATX-moederbord

Kleinere uitvoering van een ATX-moederbord waarin slechts drie insteekkaarten passen en die uitsluitend in een Micro-ATX-kast geplaatst kan worden


microcomputer

Verouderde term voor pc.


Microprocessor

De microprocessor is de chip waarin de instructies uitgevoerd worden en waarin een aantal registers aanwezig is.


MIDI

Musical Instrument Digital Interface. Een standaard voor de besturing van muziekinstrumenten en soortgelijke apparatuur op computers.


MIDI-standaard

Elektronische bewerkingen met geluid zijn gevat in de MIDI-standaard.


MIME

Multipurpose Internet Mail Extension: wordt gebruikt om afbeeldingen, tekstverwerkingsbestanden en andere niet-tekst-informatie via e-mail te versturen.


Mini-AT-moederborden

Klein moederbord afgeleid van het AT-moederbord.


Minicomputer

De minicomputer is de kleine variant van de mainframe.


Minipoortstuurprogramma

Een apparaatspecifiek stuurprogramma in kernelmodus dat is gekoppeld aan een Windows NT- of WDM-poortstuurprogramma en meestal als DLL wordt uitgevoerd om te voorzien in een interface tussen het poortstuurprogramma en het systeem.


Ministuurprogramma

Een hardwarespecifieke DLL die gebruikmaakt van het door Microsoft geleverde klassestuurprogramma om de meeste handelingen door middel van functie-aanroepen uit te voeren. Onder het stuurprogrammamodel voor Windows (WDM) gebruikt het ministuurprogramma het apparaatobject van het klasseministuurprogramma om systeemaanroepen te maken.


Mirror

Een FTP- of webserver die kopieën verstrekt van dezelfde bestanden als een andere server.


Mirror set

Bij een mirror set wordt bij het schrijven van de data direct een spiegel op een tweede schijf gemaakt (met behulp van de driver FTDISK.SYS). De schrijfsnelheid is iets lager omdat alle gegevens twee keer geschreven moeten worden, de leessnelheid is groot omdat van origineel en spiegel tegelijk gelezen wordt. Het nadeel is dat slechts de helft van de totale schijfcapaciteit gebruikt wordt, er is dus 50% data redundancy.


MMS

Multimedia Messaging Service. Dit is de opvolger van SMS. Een MMS-bericht kan ook beeld en geluid bevatten.


MNP 4 protocol

Microcom Networking Protocol 4. Deze versie bevat zowel een correctiemogelijkheid als een datacompressie.


Mobiele computers

Mobiele computers werken vaak op accu en vragen zo min mogelijk stroomgebruik.


Modem

Een modem (modulator-demodulator) zet een digitaal computersignaal om in een analoog signaal voor transport over tweedraadsverbindingen (standaard telefoon verbindingen). De transportsnelheid van de lijn wordt in hertz of baud uitgedrukt, de communicatiesnelheid in bits per seconde (bps).


Modems

Een modem zet het digitale computersignaal om in een analoog signaal dat via een tweedraadsverbinding verzonden wordt. Deze omzetting noemen we moduleren. Aan de andere kant van de lijn wordt het tweedraadssignaal gedemoduleerd, dat wil zeggen: door een ander modem weer omgezet in een voor de computer begrijpbaar digitaal signaal.


Moderator

De persoon die de berichten bekijkt die naar een mailinglijst of nieuwsgroep zijn verstuurd, voordat ze worden vrijgegeven aan het publiek. De moderator kan berichten afwijzen die stom, overbodig, nietterzakedoend of beledigend zijn.


Moederbord

Het moederbord is de basis van het computersysteem, in de vorm van een elektronische plaat, waarop de meeste onderdelen (processor, werkgeheugen, geluidskaart, modem, tv-tuner, grafische kaart enzovoort) worden gezet. Een andere naam die vaak voor het moederbord wordt gebruikt is mainboard.


Moederbord connectors

Voor de aansluiting van harddisks, cd-romspelers, cd-writers, dvd-spelers en dvd-writers.


Molex-connector

Dit is het soort connector van de voeding dat aan de harddisk en andere randapparaten bevestigd wordt. De zwarte draden aan de Molex-connector zijn de massadraden, de overige draden de plusdraden (rood = 12 volt, geel = 5 volt).


Monochrome beeldschermen

Bij monochrome beeldschermen regelt EEN elektronenkanon de kleuring van de fluorescerende laag op de beeldbuis.


Moore, de wet van

Gordon Moore, EEN van de oprichters van Intel, stelde al in 1965 dat het aantal transistors per vierkante centimeter per jaar zou verdubbelen. Dat is niet helemaal uitgekomen, maar een verdubbeling per anderhalf jaar is sinds 1965 heel normaal geweest.


mount

Binnen Linux is er slechts EEN bestandssysteem dat wordt opgebouwd in een boomstructuur. Om schijven, cd's, usb-sticks, camera's, diskettes, schijven op andere computers, enzovoort toe te voegen, moet de computer weten waar in de boomstructuur dat object thuis hoort. Dit proces van plaatsen in de boom of bijvoegen wordt mounten genoemd. Het feitelijke onderdeel van de bestandsboom noemen we een mount.


MP3

Geluidsformaat met een lossy compressie. De geluidskwaliteit van mp3's benadert die van een CD, maar ze nemen veel minder ruimte in beslag.


MPEG

Compressie standaard voor bewegende beelden van de Moving Pictures Experts Group. Dit formaat wordt gebruikt voor (s)vcd's en dvd's.


Ms

Dit geeft de responstijd van de TFT-monitor aan in milliseconden. Hoe korter de responsetijd, des te sneller de monitor kan reageren op beeldwisselinggen en des te minder last hij heeft van een naijleffect (komeetstaarteffect).


MSI

Message-Signaled Interrupt. Afhandeling van een IRQ-verzoek via het protocol (en niet via een speciale lijn).


Muis

De muis en de daarmee gelijkwaardige apparaten zoals de trackball en het touchpad worden gebruikt om interactief de positie van een aanwijzer (de muiscursor) op het beeldscherm te bepalen. Ook kan door het indrukken van knoppen op de muis aangegeven worden dat op de positie van de muiscursor een handeling in gang moet worden gezet.


Multi Angle

Een dvd kan een filmscene ook vanuit meerdere camera-perspectieven laten zien. Deze gegevens worden als alternatieve videostroom opgeslagen.


Multicast

Maakt het mogelijk datagrammen bij een groep hosts tegelijk af te leveren.


Multicasting

Het verzenden van een bericht naar meerdere ontvangers tegelijk. Bij deze methode wordt een gegevenspakket naar een specifiek adres gestuurd en alle computers die informatie voor dit adres kunnen ontvangen zullen het gegevenspakket kunnen lezen. Deze methode van verzenden vermindert het netwerkverkeer en vergroot de efficiency van het netwerk.


Multilink

Een protocol waarmee een computer met twee modems of ISDN-apparaten een inbelverbinding kan maken.


Multimediatoetsenborden

Deze toetsenborden beschikken over een aantal extra toetsen waarmee het internetgebruik vereenvoudigd wordt.


Multimeter

Apparaat voor het meten van spanning en weerstand.


Multipath TCP

Multipath tcp is in januari van 2013 een rfc-standaard geworden. Met het protocol kunnen meerdere interfaces worden ingezet om data te versturen. Zo kunnen op een tablet of smartphone zowel wifi als 3g/4g worden ingezet. Daarnaast kan het protocol gelijktijdig ipv4- en ipv6-verbindingen mogelijk maken. Multipath tcp moet zo snellere en betrouwbaarder verbindingen mogelijk maken.


Multitasking

In besturingssystemen is dit de mogelijkheid computertijd te verdelen tussen twee of meer actieve programma's.


Multithreading

Het snel achter elkaar uitvoeren van meerdere protocollen binnen EEN programma, ongeacht de logische multitaskingmethode die het besturingssysteem gebruikt.


mv (Linux)

Bestanden of directoties een andere naam geven: mv bestand.txt nieuwenaam.txt
Bestanden of directories verplaatsen: mv bestand.txt /tmp/


MySQL

Structured Query Language, online database waaruit een dynamische website wordt opgebouwd, zoals een blog.


Links

Algemene computer pagina's.


Bedankt voor je bezoek aan deze pagina, kom vooral nog eens terug!
Neem hier ook eens een kijkje:

Sigs quotes taglines