Computerclub.K33S.nl: O

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Computerclub Home K33S.nl Computerclub bij je favorieten Computerclub als je startpagina

Google zoekmachine
Email

Electronische post.


Welkom!

De Computerclub bestaat momenteel uit 27 pagina's. Voor elke letter van het alfabet een pagina en de Home-pagina voor alles wat niet met een letter begint.


OCR-software

Deze software zorgt ervoor dat het grafisch opgenomen beeld van een scanner omgezet wordt in een tekstbeeld.


OCSP

On-line Certificate Status Protocol.


OCSP-responder

Computer die op aanvraag actuele statusgegevens en eventueel autorisatiegegevens levert over het betrokken certificaat, daarbij gebruikmakend van het OCSP-protocol.


Octet

De officiele naam van een byte.


OEM

Original Equipment Manufacturer. De term die wordt gebruikt om fabrikanten van PC-systemen mee aan te duiden.


Ogg Vorbis

Alternatief voor mp3 voor digitale geluidscompressie.


Ohm

De eenheid van elektrische weerstand. Volgens de Wet van Ohm is de spanning gelijk aan de stroomsterkte maal de weerstand (volt = ampere x ohm).


OID

Object Identifier.


Onderklokken

Het instellen van een lagere kloksnelheid dan op de processor is aangegeven.


OnNow

Bij OnNow zakt het systeem automatisch weg in een stand-by situatie. De gebruiker zal de indruk hebben dat zijn machine uit staat. Echter, het systeem reageert onmiddelijk op signalen van toetsenbord, muis, fax, modem enzovoort. Het computersysteem blijft dus gewoon in bedrijf.


Open Datalink Interface (ODI)

Een specificatie die is ontwikkeld door Novell en Apple Computer om te voorzien in een protocol en een API voor communicatie met netwerkadapterkaartstuurprogramma's en voor ondersteuning van meerdere protocollen door netwerkadapterkaartstuurprogramma's.


Open Source

Open Source is de verzamelnaam van software, waarvan de broncode doorgaans wel beschikbaar is, maar die niet noodzakelijk vrije of free software is. Hier zijn honderden licentievormen mogelijk, waarbij het kenmerk is dat niet in alle gevallen de broncode beschikbaar hoeft te blijven en het dus mogelijk is dat een wijziging de software alsnog gesloten wordt. Deze vorm is aantrekkelijk voor bedrijven, die wel delen openbaar willen maken, maar niet alle software. Bekende open-sourceprojecten zijn de Apache webserver, Mozilla's Firefox webbrowser en het OpenOffice.org pakket. Enkele bekende licenties zijn: de MPL (Mozilla Public License), Apache License en de BSD licentie.


Open standaarden

Standaarden voor hardware en software die geen eigendom van een bepaalde fabrikant zijn. Voorbeelden van open standaarden zijn TCP/IP en Ethernet.


Open systeem

Computers waarbij hardware en software van verschillende fabrikanten komt.


Opstartsector

Boot sector. De eerste sector op een logisch station waarop code is aangebracht waarmee de schijf kan worden gestart, bepaalde informatie kan worden weergegeven en foutmeldingen kunnen worden gegenereerd


OR

Het toepassen van OR betekent dat als beide of EEN van beide invoersignalen aanwezig is, het tot uitvoer komt.


OSI-model

Open Systems Interconnect-model, een model dat de functionaliteit van een netwerk in zeven lagen uitsplitst. Het model is een uitstekend hulpmiddel om de werking van een netwerk te begrijpen.


OSPF

Open Shortest Path First, een routeringsprotocol dat werkt met een link-state-algoritme. Dit algoritme kijkt naar de beschikbare routes waarover een pakket kan reizen en neemt de beste route. Dit protocol kent geen maximumaantal hops, zoals RIP.


Overbooking

De ISP geeft meer verbindingen uit dan de ISP zelf op het internet geregeld heeft, omdat meestal niet alle klanten tegelijkertijd online zijn.


Overdrachtsnelheid

Data Transfer Rate. De overdrachtssnelheid wordt gemeten in megabits per seconde of megahertz.


Overerfde apparatuur

Overerfde apparatuur is apparatuur die is gebaseerd op verouderde technologie, maar die nog wel compatibel is met bepaalde moderne technologieen.


Overklokken

Door overklokken kunnen we een processor op een hogere snelheid laten werken dan waarvoor hij bedoeld is. De processor kan het vaak wel aan, maar het cachegeheugen wil niet altijd meewerken.


Overzetten

Behalve het overdragen van gegevens betekent dit ook het opnieuw compileren van broncode van een programma dat is geschreven in bijvoorbeeld C voor een ander type computer (porting).


Links

Algemene computer pagina's.


Bedankt voor je bezoek aan deze pagina, kom vooral nog eens terug!
Neem hier ook eens een kijkje:

Sigs quotes taglines