Computerclub.K33S.nl: P

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Computerclub Home K33S.nl Computerclub bij je favorieten Computerclub als je startpagina

Google zoekmachine
Email

Electronische post.


Welkom!

De Computerclub bestaat momenteel uit 27 pagina's. Voor elke letter van het alfabet een pagina en de Home-pagina voor alles wat niet met een letter begint.


PAA

Policy Approval Authority


Packet (pakket)

Een aantal dataframes bij elkaar wordt een packet genoemd. Hoe dit packet eruit ziet, hangt af van het protocol dat zender en ontvanger beide gebruiken.Meestal bestaat een packet uit binaire informatie: gegevens en een header met een ID-nummer, adres van de afzender en de bestemming, en foutbesturingsgegevens.


Packet-switching

Een technologie waarbij binaire gegevens in kleine pakketjes worden verdeeld die zorgen voor foutcorrectie en adresseringsinformatie om de gegevens over een fysiek medium als een kabel te vervoeren.


Pakket

Ook datagram, informatie die is ingepakt in pakpapier dat de header wordt genoemd. Een pakket bestaat naast de header (met adresgegevens) ook uit foutcorrectie, checksum en de gegevens die worden verzonden.


Parallelle poort

De parallelle poort op de MIO-kaart of op het moederbord is verbonden met een 25-polige SUB D connector op de achterkant van de systeemkast. De stekeraansluiting is van het vrouwelijke type en voorzien van 25 gaatjes. Parallelle poorten zijn in staat om 8 bits, dus 1 byte tegelijk te verzenden over een korte afstand. Daarom zijn parallelle verbingen snel.


Parallelle verbindingen

Bij parallelle verbingen wordt een aantal signalen tegelijkertijd verwerkt. Dit gaat in veelvouden van 8-bits, dus per 8 ,16, 32 of 64 bits. Elke verbinding gebruikt zijn eigen draad waardoor de connectors erg breed zijn.


Pariteitscontrole

Pariteitscontrole dient om geheugenfouten te detecteren en wordt uitgevoerd door een rekensom op elke byte uit te voeren en er vervolgens het pariteitsbit (0 of 1) aan toe te voegen. De uitkomst moet altijd oneven zijn.


Partitie

Een deel van een harde schijf dat als aparte harde schijf wordt voorgesteld.


Parity

Parity is een extra functionaliteit die is toegevoegd aan een geheugenchip die controleert of de data bij het uitvoeren uit het geheugen nog gelijk is aan de data die in het geheugen zijn ingevoerd. Voor elke 8 bits (byte) is er 1 parity bit. Wanneer er in een even aantal bits is dat op '1' staat, geeft het parity bit '1' aan. Wanneer er een oneven aantal bits op '1' staan, geeft het parity bit '0' aan.
De mogelijkheden van parity zijn beperkt. Problemen kunnen niet worden opgelost en als er meerdere fouten in een byte zitten, dan kan het voorkomen dat de parity dit niet detecteert.


Passieve luidsprekers

Passieve luidsprekers hebben geen eigen eindversterker, maar gebruiken de versterker van de geluidskaart.


Passport

Service van Microsoft waarin je je online identiteit opslaat op hun servers; je kunt jezelf dan identificeren bij websites en e-mailservices.


Password-jumper

Sommige moederborden beschikken over een password-jumper. Na het lostrekken hiervan start de computer zonder password. Na de verwijdering van het password moet de jumper wel weer geplaatst worden om in de toekomst het opslaan van een password mogelijk te maken.


PC-card

De PC-card is een verwisselbaar randapparaat voor een notebook ter grootte van een creditcard dat in een slot aan de zijkant past. Meestal vervullen ze de functie van netwerkadapter en modem, maar ze kunnen erg veel andere functies vervullen. Vroeger was deze kaart bekend onder het acroniem PCMCIA-kaart. Dit acroniem is afgeleid van de organisatie die de normen voor deze kaarten heeft vastgesteld, namelijk de Personal Computer Memory Card International Association.


PCI

Peripheral component interconnect: een sleuf op het moederbord om extra kaarten in te zetten. De opvolger heet PCI-Express.


PCI-bus

PCI regelt op zijn eigen bus zestien interrupts die zich onafhakelijk van de overige interrupts gedragen. De brug tussen beide interruptsystemen wordt geslagen bij IRQ2. De PCI-interrupts dienen uitsluitend als transportmiddel voor gegevens. Wordt tegenwoordig aangegeven als conventionele PCI-bus.


PCI-Express

Vervanger van de AGP-bus (video). Geschakelde point-to-point-verbinding die te parallelliseren is, vanuit softwareoogpunt PCI-compatible.


PCI interrupts

PCI interrupts regelen met name de communicatie met de PCI-insteekgleuven.


PCI-slot

Insteekgleuf (slot) op het moederbord voor (PCI) insteekkaart.


PCI-X

Doorontwikkeling van de PCI-bus, telkens met 64 signaallijnen.


PCMCIA

Personal Computer Memory Card International Association. Dit wordt ook wel PC Card genoemd. Het is de standaard voor insteekkaarten in een notebook. Zo'n insteekkaart (formaat creditcard) kan bijvoorbeeld een draadloos modem zijn.


PDA's

Personal Digital Assistants zijn handheld computers, die in een borstzakje of binnenzak passen. PDA's hebben vaak geen toetsenbord, maar een aanraakscherm.


PDF

Portable Document Format


Peer-to-peer netwerk

Een netwerk zonder centrale server. Zijn alle werkstations wel met elkaar verbonden maar is er geen hierarchie, dan spreken we van peer-to-peer netwerk. In peernetwerken kunnen alle computers zowel server als client zijn.


PEG

PCI Express for Graphics. PCIe-poort speciaal voor grafische kaarten met maximaal 16 lanes en 75 watt energieverbruik.


Pentium

Processortype van Intel (net als Celeron). Concurrent AMD heeft de typen Athlon en Sempron.


Pentium 4 moederbord voeding

Een Pentium 4 moederbord heeft een drietal(!) aansluitingen voor de voeding. Dit type voeding wordt wel ATX12V genoemd, omdat het naast de standaard 20-polige ATX-aansluiting (vaak aangeduid als P1-connector) ook een vierpolige 12 volt connector heeft. Bovendien ie er een 6-polige connector aanwezig die 5 volt en 3,3 volt levert aan de videokaart via het moederbord.


Peripheral controller

De peripheral controller regelt de verbindingen naar de interfaces waarop de randapparaten aangesloten zitten, zoals de businterface, floppydrive-interface, harddiskinterface, toetsenbordcontroller, invoer/uitvoer-poort controller (LPT en COM) en memory controller.


Peripherals-scherm

In dit BIOS-scherm kunnen de connectors voor invoer-, uitvoer- en opslagapparaten die op het moederbord zitten, worden geconfigureerd. Bijvoorbeeld aansluitingen voor harde schijven, floppydrives, parallelle en seriele poorten.


Perl

Perl is een webprogrammeertaal waarmee een complete site kan worden opgebouwd.


Persistence

Persistence is de tijd dat het beeld zichtbaar blijft op het scherm zonder verversing. Bij hoge persistence is schermbeveiliging noodzakelijk.


Personal computer gateway

Toegang tot het internet voor een personal computer.


Personal computer lokaal netwerk

De netwerken van personal computers zijn in de regel lokale netwerken. LAN = Local Area Network.


Petabyte

1 petabyte = 1.000 terabyte = 1.000.000 gigabyte = 1.000.000.000 megabyte.


PGP

Pretty Good Privacy: een programma waarmee je de e-mailberichten die je verstuurt, kunt coderen en ondertekenen.


Phishing

Phishing is een verzamelnaam voor e-mail of internetpagina's die zich voordoen als vertrouwde instellingen en bedrijven, maar dat in werkelijkheid niet zijn. Een e-mail, vaak in slecht Nederlands of Engels, waar om persoonlijke gegevens wordt gevraagd. In deze e-mails wordt meestal gevraagd om gebruikersnamen, wachtwoorden en creditcard gegevens. Internetcriminelen stelen op deze manier persoonlijke gegevens. Vertrouwde bedrijven en instellingen zullen nooit om gebruikersnamen en wachtwoorden vragen in een e-mail.


PHP

Sripttaal die wordt gebruikt door dynamische websites.


PIC

Programmable Interrupt Controller. De klassieke interrupt-controller verbindt de signalen van acht IRQ-kanalen met de processor.


PIN

Persoonlijk Identificatie Nummer.


Ping

Het versturen van een kort bericht waar een andere computer automatisch op antwoordt. Als je een andere computer niet met ping kunt bereiken, lukt dat waarschijnlijk met een andere methode ook niet.


Pin Grid Array type (PGA)

Processor waarbij de pennetjes (Pin) gegroepeerd staan op een vierkant rooster (Grid Array). Op EEN van de hoeken ontbreken enkele pennen. Deze hoek wordt aangegeven door een pijl of eventueel door een afgeschuinde hoek op de processor. Omdat de socket geen openingen heeft op de hoek, past de processor maar op een manier.


PIO

Programmable Input/Output, protocol voor gegevensvervoer van intern geheugen naar harddisk en andersom. Hierbij regelt de cpu de transfercycli.


Pipelining

Op elke klokcyclus kunnen nieuwe instructies gestart worden, waardoor er meerdere processen gelijktijdig verwerkt worden.


Pixel

Afkorting van picture element, kleinste onderdeel van een afbeelding bij weergave op een scherm of opname met een scanner of camera.


Pixelgrootte

De scherpte van het beeld hangt af van de pixelgrootte en het formaat van het beeldscherm. Hoe kleiner de pixelgrootte is, hoe meer pixels er op een beeldscherm passen. Het aantal pixels op het beeldscherm noemt men de resolutie.


PKCS

Public Key Cryptography Standard.


PKI

Public Key Infrastructure.


PKIX

Public Key Infrastructure IETF Working Group.


Plotter

De plotter is een kleuren tekenmachine die door de computer aangestuurd wordt.


Plug and Play

Adapterkaarten waarvan I/O-adressen en IRQ's worden ingesteld door software in plaats van door jumpers op de kaarten zelf. Dit betekent zoveel als: stop de uitbreidingskaart erin en het besturingssysteem zoekt wel uit welke IRQ's en DMA-kanalen er ingesteld moeten worden.


Plug and Play BIOS

Een BIOS met de taak on Plug & Play kaarten en systeemkaarten te installeren tijdens het opstarten van het systeem; biedt na het opstarten configuratie-opties voor systeemapparatuur.


Plug-in

Programmaatje dat een webbrowser of ander programma uitbreidt met extra functies; wordt pas geladen als het nodig is.


Podcast

Podcasts kunnen bestaan uit audio, video en zelfs uit software. De bestanden worden via RSS-feeds beschikbaar gesteld op het internet.


Polling netwerkprotocol

Bij polling kijkt de server om de beurt bij elk werkstation of terminal of er gegevens klaar staan voor verzending. Zo ja, dan regelt de server de verzending voordat hij de volgende terminal raadpleegt. Er vinden dus geen botsingen plaats, maar de server is er constant mee bezig. Polling vinden we vooral bij mainframes.


Poort

Een verbinding of socket die wordt gebruikt om een apparaat, zoals een printer, beeldscherm of modem, mee op uw computer aan te sluiten. Informatie wordt via een kabel vanuit uw computer naar het desbetreffende apparaat gestuurd.


poorten troubleshooting

Bij het onderzoeken van problemen met poorten kunnen we op verschillende manieren te werk gaan. Allereerst kunnen we de hulpprogramma's van MS-DOS (MSD) en MS-Windows (Eigenschappen) gebruiken. Er bestaan bovendien veel (freeware) programma's met diagnostische testen. Ook bij deze programma's zijn hardware-onderdelen nodig in de vorm van loopback-stekers.


POP

Post Office Protocol, de TCP/IP-standaard voor de overdracht van e-mail tussen server en client.


Portaal

Website ontworpen als een startpunt voor mensen die het web gebruiken.


Portable software

Software die zonder installeren gebruikt kan worden, bijvoorbeeld vanaf een diskette of een USB-stick.


POST

Power On Self Test, wordt uitsluitend bij koude start uitgevoerd. Test onderdelen van de computerconfiguratie aan de hand van de instellingen in het BIOS.


Power Management

Bij het gebruik van Power Management schakelt de computer als hij niet gebruikt wordt, langzamerhand een aantal functies uit.


Power On Self Test

POST, wordt uitsluitend bij koude start uitgevoerd. Test onderdelen van de computerconfiguratie aan de hand van de instellingen in het BIOS.


PPP

Point-to-Point Protocol, het onderdeel van TCP/IP dat wordt gebruikt om computers te verbinden via een geschakelde telefoonlijn (analoog of ISDN).


PPPoE

PPP over Ethernet, protocol dat vooral in de Verenigde Staten en Duitsland gebruikt wordt.


PPTP

Point to Point Tunnelling Protocol, een door Microsoft uitgevonden en nu standaardprotocol voor virtuele particuliere netwerken. Wordt gebruikt door KPN.


Prikbord

Plaats op internet waar mensen berichten kunnen plaatsen en reageren op berichten van anderen.


Primary Rate Interface (PRI)

ISDN-aansluiting bedoeld voor grotere toepassingen met een hoge bandbreedte zoals grote telefoonsystemen.


Printeraansluiting (parallel)

Deze maakt gebruik van een kabel waarbij aan de computerzijde een 25-polige mannelijke SUB D-steker te vinden is en aan de printerkant een 36-polige Centronics-stekker. Het type steker van Centronics is een overblijfsel uit de tijd voorafgaande aan de microcomputers.


Printersharing

Het delen van printers tussen verschillende computers.


Printserver

Een computer in een netwerk kan als printserver dienen of een printer kan een ingebouwde printserver hebben.


Privesleutel

Die sleutel van een asymmetrisch sleutelpaar die alleen bekend mag zijn aan de entiteit aan wie dat sleutelpaar is toegekend.


Proces

Een programma bestaat uit EEN of meerdere processen, die stuk voor stuk door de kernel worden beheerd. Een proces kan aanspraak maken op de bronnen binnen de computer en staat los van andere processen, zodat er meerdere programma's naast elkaar kunnen draaien.


Processor

Het brein en de rekenmachine van een computer.


Processor kenmerken

Woordbreedte, kloksnelheid, processorstappen, SISC/RISC, pipelining, latency, branch prediction, timeslicing en hyperthreading.


Processors Pin Grid Array type

PGA: hierbij staan de pennetjes (Pin) gegroepeerd op een vierkant rooster (Grid Array). Op EEN van de hoeken ontbreken enkele pennen.


Processors RISC-type

Reduced Instruction Set Computers. Deze kennen door hun eenvoud hoge verwerkingssnelheden.


Processorstappen

Stap 1: Inlezen instructie (Instruction Access: IA)
Stap 2: Ontcijferen (Instruction Decode: ID)
Stap 3: Uitvoering (Execution: EX)
Stap 4: Gegevenstoegang (Data Access: DA)
Stap 5: Bewaren resultaten (Write Back: WB)


Programmeertaal

Gestandaardiseerde methode om instructies voor computers te schrijven.


Properties

Eigenschappen of kenmerken van een object die de status, vormgeving of waarde aanduiden.


Property sheet

Term die wordt gebruikt voor een dialoogvenster met tabbladen waarop de eigenschappen van een object worden weergegeven en kunnen worden gewijzigd.


Protected mode

Als alle adreslijnen van een processor gebruikt worden, spreken we van de protected mode. Er kunnen meerdere programma's tegelijk worden uitgevoerd.


Protocol

Een overeengekomen standaard. In netwerktermen zorgt een protocol voor het adresseren en correct bezorgen van pakketten in een netwerk. Een protocol is een reeks regels en conventies waar twee computers zich aan houden om via een netwerk berichten met elkaar te kunnen uitwisselen. Bij netwerkprogrammatuur is doorgaans sprake van meerdere protocollen die boven op elkaar worden uitgevoerd.


Protocol netwerk-

Netwerkprotocollen zijn te onderscheiden in drie typen: contention, token-passing en polling.


Protocolvertaler

Een apparaat dat het ene netwerkprotocol kan vertalen in het andere. Meestal vertalen ze IPX van Novell NetWare in TCP/IP, zodat gebruikers in IPX-netwerken toegang hebben tot internet- of IP-voorzieningen.


Proxyserver

Een server die IP-adressen van het interne netwerk voor internet verbergt door de verzoeken voor de interne clients uit te voeren.


Public domain

Aanduiding voor programmatuur, muziek en andere auteursrechtelijk beschermde werken, die voor iedereen beschikbaar is en naar eigen inzicht kan worden gebruikt. Het auteursrecht wordt niet uitgeoefend. Dit kan een bewuste keuze zijn, maar kan ook komen doordat het auteursrecht verjaard is. Zo verloopt het auteursrecht in Nederland zeventig jaar nadat een bedrijf iets gemaakt heeft of zeventig jaar na het overlijden van een auteur.


Public Key Cryptography

Een methode voor het versturen van berichten, waarbij twee sleutels worden gebruikt: een openbare sleutel die je aan mensen geeft zodat deze je gecodeerde berichten kunnen sturen, en een tweede, geheime sleutel die de berichten decodeert.


Public Key Infrastructure (PKI)

Infrastructuur voor het genereren, uitgeven, beheren en archiveren van sleutels, certificaten en CRLs, en de opslagplaats voor certificaten en CRLs.


Publieke sleutel

Die sleutel van een asymmetrisch sleutelpaar die gepubliceerd mag worden.


pwd (Linux)

Print working directory, dit commando laat zien in welke directory je je bevindt.


Links

Algemene computer pagina's.


Bedankt voor je bezoek aan deze pagina, kom vooral nog eens terug!
Neem hier ook eens een kijkje:

Sigs quotes taglines