Computerclub.K33S.nl: S

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Computerclub Home K33S.nl Computerclub bij je favorieten Computerclub als je startpagina

Google zoekmachine
Email

Electronische post.


Welkom!

De Computerclub bestaat momenteel uit 27 pagina's. Voor elke letter van het alfabet een pagina en de Home-pagina voor alles wat niet met een letter begint.


Sags

Dalen in de wisselspanning.


Samba

Samba is de zogeheten SMB/CIFS-server die bij Linux wordt geleverd. SMB is de afkorting van Server Message Block en CIFS is de afkorting van Common Internet File System. Beide protocollen zijn client-server request-response-protocollen. Dat betekent dat een client een vraag stelt en dat de server hierop een antwoord geeft. Samba maakt het onder andere mogelijk om bestanden en printers te delen met computers die Windows gebruiken.


Samplerate

Indicator voor de geluidskwaliteit.


SAS

Serial Attached SCSI. Interface die fysiek verwant is aan SATA en SCSI-commando's gebruikt.


SATA

Serial ATA. Seriële interface voor harde schijven en andere vormen van massageheugen.


Scanners

Scanners zijn in staat om elektronische kopie-en te maken van tekst en afbeeldingen. Het origineel wordt beschenen door een sterke lichtbron, die door middel van een spiegel een deel van het origineel beschijnt. Door het draaien van de spiegel wordt telkens een volgend deel beschenen en afgetast. Per lijn wordt de reflectie opgenomen door een CCD (charge coupled device).


Schaalbaar

De mate waarin een systeem kan groeien.


Schermgeheugen

Alle huidige grafische schermen hebben een groot schermgeheugen nodig. Hoe meer schermgeheugen, hoe meer kleuren, hoe meer pixels en hoe hoger de verversingsgraad (refresh rate).


SCI

System Control Interrupt. Een systeemonderbreking die door de hardware wordt gebruikt om het besturingssysteem op de hoogte te stelen van ACPI-gebeurtenissen.


Script

Een programmabestand waarin instructies zijn opgenomen voor een toepassing of een hulpprogramma.


Scripttaal

Een beperkte programmeertaal die in veel besturingssystemen is ingebouwd.


SCSI-interface

Small Computer Systems Interface, uitgesproken als skoezie. Deze interface functioneert als een eigen (sub)bus waardoor allerlei randapparatuur (dus niet alleen harddisks) via dezelfde interface aangesloten kan worden. SCSI, de oorspronkelijke 8-bits interfacebus, zorgt voor een parallel gegevenstransport via een 50-polige kabel. De maximale kabellengte kan vergroot worden door het plaatsen van een SCSI-repeater. Deze kastjes verdubbelen de standaardkabellengte.


SD-kaartje

Er is SD, SDHC en SDXC. SD is verkrijgbaar tot maximaal 4 GB, SDHC van 4 tot 32 GB en SDXC van 32 GB tot 128 GB. Als een apparaat het SD-logo heeft, passen er geen SDHC- en SDXC-kaarten in. Een apparaat met SDHC-logo kan wel SD-, maar geen SDXC-kaarten gebruiken. De SD-microgeheugenkaart zit in mobiele telefoons, navigatiesystemen en mp3-spelers. Met een adapter past deze microkaart ook in een SD (HC/XC)-sleuf.


SDK

Software Development Kit. Een kit voor programmeurs om nieuwe toepassingen mee te maken.


SDR

Single Data Rate. Overdracht van een datapakket per kloktik.


SDRAM

Synchronous Dynamic Random Access Memory, het meest gebruikelijke soort intern geheugen.


SDSL

Symmetric Digital Subscriber Line. Dit is de tegenhanger van ADSL. SDSL-lijnen hebben een lagere maximum downloadsnelheid, maar bieden een upload die gelijk is aan de download (symmetrisch) waardoor de upload vele malen hoger is dan die download van ADSL.


Seamless Branching

Net zoals bij een director's cut kan een dvd de film ook met extra scenes afspelen. Daar wordt een eigen en aparte branch voor op de dvd gezet.


SECC

Single Edge Contact Cartridge, insteekkaart met Pentium II processor.


Sector

De kleinste eenheid voor de opslag van gegevens op een harde schijf, meestal 512 bytes groot. Met de opdracht format worden de sectoren bij elkaar geplaatst zodat er bestanden op kunnen worden opgeslagen.


Secure Digital (SD)

Secure digital (SD) is voortgekomen uit een samenwerkingsverbond van SanDisk, Toshiba en Matsuhita. SD bevat DRM-technologie, zodat platenmaatschappijen muziek beveiligd kunnen uitbrengen op SD-formaat. Een andere mogelijkheid is de lock-functie. Hiermee kan net als bij de diskette van vroeger worden ingesteld of data mogen worden gewijzigd of niet. Er zijn ook SD-kaaten met een ingebouwde, uitklapbare USB-stekker, zodat een computer zonder cardreader ze ook kan lezen. De kleinere versies van SD-kaarten worden mini- en micro-SD genoemd. SD-kaarten hebben een maximale capaciteit van 2 GB.


Secure Digital High Capacity (SDHC)

Secure digital high capacity (SDHC) is een verbeterde versie van SD die meer kan opslaan dan de 2GB van gewone SD-kaarten.


SenderID

E-mail authenticatiesysteem dat via DNS gegevens de afzender van een e-mail controleert.


Serial ATA

Dit is de opvolger van de parallelle ATA-verbindingen. Hiervoor is een datakabel nodig met slechts zeven aansluitingen. Dit type harddisks gebruikt ook een afwijkende (kleinere) voedingsconnector.


Seriële kabels

Op de 25-polige stekker van een seriële kabel worden slechts 9 polen aangesloten. Elk van deze polen kent een naam en een code.


Seriële poorten

De seriële verbinding is bij uitstek geschikt voor grote afstanden. De gegevens worden bit voor bit na elkaar verzonden. Communicatie via seriële verbindingen kan op twee manieren gebeuren, als synchrone communicatie (bij mainframes) en als asynchrone communicatie (bij microcomputers).


Seriële verbindingen

Bij seriële verbindingen bestaat er geen signal skew, elk bit wordt na het vorige verzonden. Communicatie via seriële verbindingen kan op twee manieren gebeuren, als synchrone communicatie en als asynchrone communicatie.


Server

Een centraal in een netwerk geplaatste computer die diensten levert aan werkstations (clients). Servers eisen grote stabiliteit en gelijktijdige uitvoering van veel instructies.


Service Level Agreement (SLA)

Contractuele overeenkomst tussen dienstverlener en gebruiker, dat de basis voor de dienstverlening beschrijft, alsmede de rollen en verantwoordelijkheden van de contractpartijen.


Services

Services zijn programma's die geen visuele component hebben. Onder Linux bestaat een groot aantal services. Voorbeelden van services zijn bijvoorbeeld de 'nameservice', die ervoor zorgt dat hostnamen worden vertaald in IP-nummers en vice versa.


Service window

Periode waarin ondersteuning wordt aangeboden (b.v. werkuren 9-17 uur).


Set-reset-geheugen

Een geheugenelement van een microprocessor wordt data latch, flipflop-schakeling of set-reset-geheugen genoemd.


Share

Gedeelde bron (bestand, map, printer). De methode die Microsoft toepast om computers toegang te geven tot schijfstations en printers van andere computers alsof deze voorzieningen op de lokale computer zijn aangesloten.


Shareware

Computerprogramma's die je gratis mag uitproberen, met dien verstande dat je, als je besluit het programma te houden, het gevraagde bedrag naar de sharewareaanbieder van het programma stuurt. Dit systeem is gebaseerd op eerlijkheid en vertrouwen.


Shell

Schil gebouwd om de kernel van een operating system waarin de commando's uitgevoerd worden. De shell was vroeger de enige verbinding tussen de kernel van een besturingssysteem en de eindgebruiker. De shell accepteert opdrachten van de gebruiker en geeft de kernel opdracht deze uit te voeren.


Shellscript

In UNIX is een shellscript een tekstbestand met opdrachten voor het besturingssysteem. Wanneer de naam van de shellscripts wordt ingevoerd op de opdrachtregel, worden de opdrachten in het bestand uitgevoerd. MS-DOS kent een eenvoudige variant van een shellscript: een batchbestand. Batchbestanden doen hetzelfde, maar omdat MS-DOS slechts EEN taak tegelijk uitvoert, zijn batchbestanden vrij beperkt.


Short-neck

Beeldbuis die minder diepte in beslag neemt.


Signal skew

Bits worden wel gelijktijdig verzonden, maar komen niet meer gelijktijdig aan.


SIMM

Single Inline Memory Module. Deze geheugenkaartjes komen voor met 2, 3, 8 en 9 chips op het kaartje.


SIMM plaatsen

Het plaatsen van een SIMM is vrij eenvoudig, maar vraagt toch voorzichtigheid. Pin 1 van de SIMM is gemarkeerd door een uitsnijding in de printplaat. Op de SIMM-voet is een blokje aangebracht om verkeerd om inzetten tegen te gaan. De SIMM wordt schuin in de voet geplaatst. Vervolgens wordt de SIMM gekanteld tot hij rechtop staat. Hij is dan vastgeklikt in zijn houder.


SIP

Het Session Initiation Protocol is ontwikkeld voor de overdracht van multimediatoepassingen. SIP is gebaseerd op SMTP en HTTP en is niet compatibel met H.323 of H.320. De overdracht van de datapakketten volgt de logica van IP-toepassingen. De deelnemers worden geadresseerd via URL en DNS. Daardoor is SIP-telefonie in browser-omgevingen en webservices te implementeren.


Skin

Arrangement van knoppen, menu's en andere items die door een programma worden weergegeven.


SLA

Service Level Agreement.


Sleutel

Een serie letters en getallen die wordt gebruikt om een bericht in gewone tekst te versleutelen (coderen). Hoe veilig een sleutel is, hangt af van de lengte van de sleutel.


Sleutelpaar

De sleutels in een asymmetrisch cryptosysteem met de eigenschap dat de ene sleutel van het paar ontsleutels van de andere versleutelt.


SLIP

Serial Line Internet Protocol, een oudere standaard, onderdeel van TCP/IP, die computers verbindt via telefoonlijnen. Opgevolgd door PPP.


Slotinterface

De plaats waar adapterkaarten worden geinstalleerd in Intel-compatibele personal computers.


Slots

Gleuven op het moederbord voor de processor of insteekkaarten.


Smartcard

Cryptografische module, ter grootte van een creditcard, waarop of waarin (elektronisch) een geheim wordt bewaard, b.v. de privesleutel, een digitaal certificaat. Sommige smartcards zijn in staat de privesleutel voor digitale handtekening op de card zelf uit te voeren.


SMB

Het protocol dat is ontwikkeld door Microsoft, Intel en IBM en een reeks opdrachten definieert waarmee informatie tussen netwerkcomputers kan worden uitgewisseld. De redirector pakt SMB-verzoeken in in een NCB-structuur (Network Control Block) die via het netwerk naar externe apparaten kan worden verstuurd. De netwerkprovider luistert of er SMB-berichten voor hem zijn en verwijdert het gegevensdeel van het SMB-verzoek zodat het door een lokaal apparaat kan worden verwerkt.


Smiley

Een combinatie van speciale lettertekens, bedoeld om in communicatie via e-mail en via online chatten emoties weer te geven.


S/MIME

Secure Multipurpose Internet Mail Extension: een MIME-uitbreiding met functies voor encryptie (om je post vertrouwelijk te houden) en voor verificatie (om te controleren wie een bericht verstuurd heeft).


SMS

Short Message Service. Deze dienst is geschikt om korte tekstberichten te versturen of te ontvangen.


SMTP

Simple Mail Transfer Protocol. Een protocol voor het uitwisselen van e-mailberichten via Internet, de TCP/IP-standaard voor internetmail. SMTP vervoert e-mail tussen servers in tegenstelling tot POP dat e-mail vervoert tussen een server en een client.


SNMP

Simple Network Management Protocol. Het standaardprotocol op Internet voor het op afstand bewaken en beheren van hosts, routers en andere knooppunten en apparaten in een netwerk. Dit protocol is afgeleid van TCP/IP. SNMP is niet zo efficient als het nieuwere RMON.


Socket

[1] Voetje op het moederbord voor het plaatsen van een processor.
[2] Een software-object dat door een client wordt gebruikt om verbinding met een server te maken; elementaire onderdelen zijn het poortnummer en het netwerkadres van de lokale host.


Slot

Gleuf op het moederbord voor het plaatsen van een processor.


Sneakernet

Een schertsende naam voor bestandsuitwisseling voordat netwerken populair werden: op sneakers van computer naar computer lopen met een diskette in de hand.


SO-DIMM

Een SO-DIMM (Small Outline - Dual Inline Memory Module) is te herkennen aan de 144 pinnetjes en aan de uitsparing aan de onderkant. Dit geheugen wordt gebruikt in notebooks en is te verkrijgen in SDRAM en DDRAM.


Softphone

Een softphone is een stukje software op je PC waarmee je middels het IAX of SIP protocol een verbinding kan maken met een telco.


Software-interrupts

Software-interrupts zijn instructies in programma's waarbij tijdelijk een stukje programma gestopt wordt om voorrang te geven aan de uitvoering van een ander stuk programma.


Softwareprotocollen modem

De meest bekende softwareprotocollen zijn XON/XOFF en ACK/NAK.


SOHO

Small Office/Home Office, een term die de steeds verder gedecentraliseerde kantorenmarkt beschrijft. SOHO-apparaten ondersteunen meestal een tot vier gebruikers in plaats van vele.


SP2

Service Pack 2: een grote update van het besturingssysteem Windows XP. Deze update die ondermeer fouten in de software herstelt, is bij nieuwe computers standaard geinstalleerd. Mocht dit niet zo zijn, dan is dit softwarepakket gratis te downloaden van de website van Microsoft. SP2 is onontbeerlijk als je veilig wilt internetten.


Spam

Ongewenste en ongevraagde e-mailberichten. Vernoemd naar een sketch van Monty Python.


Spanningszoeker

Een spanningzoeker is een kleine schroevendraaier met een ingebouwde LED. Als we de spanningzoeker in de opening duwen van een wandcontactdoos en een vinger op het metalen contact op de achterzijde van de spanningzoeker houden, zal de LED oplichten bij een fasedraad.


Spelpoort

De spelpoort maakt het mogelijk om twee joysticks aan te sluiten op het computersysteem.


SPF

Sender Policy Framework. Onderdeel van DNS gegevens met informatie over welke IP adressen gerechtigd zijn om namens een bepaald domein e-mail te verzenden.


SPI

Serial Peripheral Interface. Microcontroller-interface (ontwikkeld door Motorola)


SPID

Service Profile Identifier. De ISDN-switch moet een unieke ID hebben voor elk ISDN-apparaat waar deze aanroepen en signalen naar verstuurt.


Spikes

Pieken in de wisselspanning.


Splitter

Voor ADSL moet in de telefoonlijn een splitter geplaatst worden. Door de splitter wordt het mogelijk om telefoonverkeer en dataverkeer tegelijkertijd over de telefoonlijn te sturen. Vervolgens moet het datasignaal via een ADSL-modem geschikt gemaakt worden voor de computer.


SPP (compatible)

Standard Parallel Port, de oudste parallelle poort, geintroduceert door IBM bij de introductie van de personal computer.


SQL

Structured Query Language. De internationale standaardtaal voor het definieren van en toegang verkrijgen tot relationele databases.


SSH

Secure Shell. Protocol voor de veilige uitwisseling van gegevens.


SSL

Secure Sockets Layer. Een protocol dat voorziet in een veilige vorm van gegevensoverdracht. De overdracht is veilig doordat er gebruik wordt gemaakt van een coderings- en decoderingssysteem. Het systeem bestaat uit een combinatie van openbare en persoonlijke coderingssleutels.


Standaardgateway

De poort naar de rest van het netwerk.


Standaardtoetsenbord

Het toetsenbord met 104 toetsen is het standaardtoetsenbord.


Stationary (briefpapier)

Opgemaakte e-mail die je kunt gebruiken als je berichten schrijft naar ontvangers die e-mailprogramma's hebben die HTML- of MIME-berichten kunnen weergeven.


Statische electriciteit

Het verzamelen van elektrische lading in een elektrisch veld in een niet-geleidend voorwerp. Hiermee kan een enorm hoge spanning ontstaan.


Step down transformator

Onderdeel van de voeding dat de spanning verlaagt.


Sterkstroom

De sterkstroom is afkomstig uit het stopcontact.


Sternetwerk

Bij het sternetwerk vraagt de centrale (hub) beurtelings aan elk werkstation of er gegevens te verzenden zijn. Gedurende de tijd die toegewezen is aan het werkstation, worden gegevens getransporteerd. Is de hoeveelheid gegevens te groot, dan wordt in de volgende cyclus weer een portie overgebracht. Als een hub weer gekoppeld wordt aan de volgende hub, spreken we van een laagstructuur.


Stertopologie

Een netwerktopologie waarbij alle verbindingen via een centraal apparaat lopen, een concentrator. 10BASE-T, Token Ring, FDDI en ATM maken allemaal gebruik van stertopologien.


S/T-interface

Een 4-dradig ISDN-circuit. De S/T-interface is dat deel van een ISDN-lijn dat in verbinding staat met de terminalapparatuur.


Storage Area Networks (SAN)

Aparte opslageenheden die via glasvezelverbindingen direct aan het netwerk gehangen worden. Het SAN levert zijn diensten aan meerder servers.


Stream

Een niet-aflatende stroom bits, bytes of andere kleine, qua structuur identieke eenheden.


Streamen

Muziek of video weergeven terwijl het nog wordt verzonden door de aanbieder.


Streaming-audio of -video

Een systeem om geluids- of videobestanden over het net te versturen, waarbij het geluid/beeld wordt afgespeeld voordat het bestand volledig gedownload is. De vertraging is daardoor minimaal.


Streaming data

Gegevens die continu naar een toepassing worden verzonden. Zo kan een gebruiker een abonnement nemen op een niet-aflatende stroom gegevens met informatie over beurskoersen of sportuitslagen


String

Tekenreeks. Een gegevensstructuur die bestaat uit een reeks tekens, die in de meeste gevalen gewoon door de mens kunnen worden gelezen.


Striping

Een proces waarbij een RAID-controller gegevens over diverse schijven verdeelt.


Stuurprogramma

Software die specifieke hardware op de computer bestuurt. De software die bijvoorbeeld de muis en het toetsenbord bestuurt is een stuurprogramma. In het Engels heet een stuurprogramma 'driver'.


Subnet

Een logische onderverdeling van de adresruimte die door een TCP/IP netwerk-ID wordt gedefinieerd. Een manier waarop TCP/IP-netwerken worden verdeeld in kleinere netwerken voor eenvoudiger beheer of beveiliging. Ze worden gekoppeld met behulp van routers


Subnetmasker

Het gedeelte van het IP-adres dat het netwerk definieert en niet een afzonderlijke computer. Wordt gebruikt om sommige bits van een IP-adres voor een subnet-ID te reserveren.


Substraat

Laag waarop de processor gemaakt is. Hoe dunner het substraat, hoe dichter de transistors (number of gates) op elkaar geplaatst kunnen zijn en hoe lager het stroomverbruik (Power consumption).


Subpictures

Iedere button in een dvd-menu heeft drie toestanden, namelijk normaal, geselecteerd en geactiveerd. Voor elk van deze situaties kan een andere kleur of een andere laag van de afbeelding worden gebruikt. Zodra een button wordt geselecteerd, kunnen diens kleur en diens uiterlijk veranderen.


Supercomputer

Supercomputers worden gebruikt voor grote hoeveelheden razendsnel rekenwerk.


Supernet

Stlet je in staat om verscheidene netwerken tot een groter netwerk te combineren.


Swapfile

Als het besturingssysteem meer geheugen nodig heeft, schrijft het een deel van de gegevens tijdelijk weg naar de harde schijf in een zogenaamde swapfile. Deze swapfile wordt door Windows automatisch aangemaakt en onderhouden.


Swap-partitie

Een swap-partitie dient ongeveer hetzelfde doel als het wisselbestand van Windows: wanneer het fysiek beschikbare RAM-geheugen vol dreigt te raken, kan een deel van de harde schijf gebruikt worden als een soort virtueel RAM-geheugen. Zo vermijdt je onaangename neveneffecten van programma's die te weinig geheugen ter beschikking hebben.


SWF

Shockwave Flash. Type animatiebestanden dat vaak op websites is te vinden.


Switch

Een switch is een hub waarbij op elke poort het adres van de aangesloten computer bekend is. Hierdoor wordt een bericht niet gebroadcast (naar alle computers gezonden), maar alleen naar de ontvangende computer.


Switching

Een technologie waarbij voor elke verbinding tussen twee computers een specifiek kanaal wordt gebruikt dat op dat moment alleen beschikbaar is voor die twee computers.


Synchrone communicatie

Bij synchrone communicatie wordt de verbinding gelegd en gecontroleerd. Daarna worden de gegevens in EEN keer zonder tussenstops met constante snelheid over de verbinding verzonden.


Synchrone overdracht

Het ontvangen van een tweede serie data terwijl de ontvangst of verzending van de eerste serie nog bezig is bij SDRAM.


Systeemapparaat

Een apparaat dat is aangebracht op het moederbord, zoals een interrupt-controller, toetsenbord-controller, realtime klok, DMA-paginaregister, DMA-controller, geheugencontroller, FDC, IDE-poort, seriele en parallelle poort of PCI-bridge. Deze apparaten zijn doorgaans in de ondersteunende chip-set geintegreerd.


System controller

De system controller regelt een groot aantal zaken op het gebied van timing. De standaardonderdelen van de system controller zijn: de timers en oscillators, de interrupt controller, de DMA-controller en het energiebeheer (Advanced power management, APM).


Links

Algemene computer pagina's.


Bedankt voor je bezoek aan deze pagina, kom vooral nog eens terug!
Neem hier ook eens een kijkje:

Sigs quotes taglines