Computerclub.K33S.nl: T

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Computerclub Home K33S.nl Computerclub bij je favorieten Computerclub als je startpagina

Google zoekmachine
Email

Electronische post.


Welkom!

De Computerclub bestaat momenteel uit 27 pagina's. Voor elke letter van het alfabet een pagina en de Home-pagina voor alles wat niet met een letter begint.


T1

Een digitale telefoonlijn die gegevens kan vervoeren met snelheden tot 1,544 megabits per seconde.


Tag

Opmaakcode in HTML. Een tag begint met een opmaakcode tussen punthaken en eindigt met dezelfde code voorafgegaan door een schuine streep ook weer tussen punthaken.


Tape streamers

Taperuimte is minder kostbaar dan schijfruimte, maar de gegevens op een tape zijn uitsluitend sequentieel toegankelijk. Om deze reden worden tapes vrijwel uitsluitend gebruikt voor het vastleggen van back-ups.


TAPI

Een reeks aanroepen waarmee toepassingen modems en telefoons kunnen besturen door functie-aanroepen van toepassingen te routeren naar de juiste service-verlenende DLL voor een modem.


TCP

Transmission Control Protocol, het onderdeel van TCP/IP dat zorgt voor een betrouwbare bezorging van pakketten.


TCP/IP

Transmission Control Protocol/Internet Protocol, de algemene naam voor een verzameling protocollen waarmee internet werkt. TCP/IP is een open standaard en dus geen eigendom van een bedrijf. Iedereen kan een eigen implementatie van het protocol maken. Elke computer op Internet ondersteunt TCP/IP.


TCPLW

Een verzameling TCP-uitbreidingen die is ontworpen om de prestaties te verbeteren via netwerken met een hoge bandbreedte en een hoge vertragingstijd, en om de betrouwbaarheid bij hoge-snelheidsverbindingen te vergroten.


Telefoon GPRS

Langzame en dure internetverbinding via de mobiele telefoon.


Telefoon UMTS

Internetverbinding via de mobiele telefoon die sneller is dan GPRS.


Telnet

Een protocol voor interactieve aanmelding bij een externe computer.


Terabyte

Eenheid van opslagcapaciteit. 1 Terabyte = 1024 Gigabyte.


Terminal

Apparaten die niet zelfstandig werken maar voor zowel programma's als gegevens gebruik maken van een server.


Terminator afsluitweerstand

Afsluitweerstand van 50 Ohm voor coaxkabel.


Terminators

De meest gebruikte terminators zijn de passieve en actieve terminator.De passieve terminator bestaat uit enkele weerstanden die ervoor zorgen dat er geen reflectie over de kabel plaatsvindt. De actieve terminator bevat een voltregulator die een vaste uitgangsspanning aabhoudt van 2,85 volt ongeacht de drukte op de SCSI-lijnen.


TFM-laag

TFM is een afkorting van thin film media. Dit is een uiterst dunne magneetlaag met een fijne verdeling van een mengsel van pure magnetiseerbare metalen die gebruikt wordt in nieuwere harddisks.


TFT

Thin Film Transistor: platte monitor; een (dikke) beeldbuismonitor wordt aangeduid met CRT (cathode ray tube).


Thermische printers

Deze printer werkt met warmtegevoelig of met chemische reagerend papier. De afdruk ontstaat door het papier plaatselijk te verhitten. De afdruk moet niet in de zon gelegd worden.


Thread

Letterlijk vertaald is een thread een draadje en staat voor een sub-proces van een proces. Ieder programma krijgt altijd minimaal één proces en één thread. Bij multi-threaded applicaties kunnen de programma's meerdere draadjes actief hebben. Hierdoor is het mogelijk om taken te scheiden of meer zaken naast elkaar te doen, zodat taken niet op elkaar hoeven te wachten. Een webserver bedient iedere browser in een aparte thread, terwijl er één overkoepelende thread is.


Thin coax

10BASE2 coaxkabel.


Thin-ethernet10BASE2

Bij 10BASE2, ook wel thin-ethernet genoemd, wordt gebruikgemaakt van goedkopere, dunnere en meer flexibele coaxkabels.


Thinnet

10BASE-2 Ethernet.


Tiff

Tagged Image File Format. Tiff-bestanden kunnen ongecomprimeerd of gecomprimeerd zijn en de compressie kan al dan niet lossless zijn. Tiff-bestanden kunnen zowel bitmap- als vector-gegevens bevatten en ze kunnen meerdere pagina's bevatten.


Timers en oscillators

Zij regelen de timing van de microprocessor, het geheugen en de rest van de computer. Onderdeel van de system controller.


Timeslicing

De processor wisselt per (zeer korte) tijdseenheid tussen diverse taken.


Time stamping

Methode om het tijdstip van een (trans)actie onweerlegbaar vast te leggen, en onverbrekelijk daaraan te koppelen.


TKI

Trust & Key Infrastructure.


TLD

Top Level Domain. Laatste deel van een webadres, zoals .nl, .be of .com.


Toegangstijd

De toegangstijd is de tijd die de lees-/schrijfkoppen nodig hebben om de juiste plaats op de schijven te bereiken.


Toepassing

Een softwareprogramma dat een enkele taak uitvoert.


Toetsenbordcontroller

Deze vertaalt de scancodes van het toetsenbord naar een door het computersysteem te begrijpen code.


Toetsenborden ergonomisch

Bij dit toetsenbord zijn de toetsen onder een hoek geplaatst zodat de polsen van de gebruiker zo min mogelijk overbelast worden. Vooral voor gebruikers die zeer regelmatig met tien vingers typen kunnen deze toetsenborden klachten als RSI (Repetetive Strain Injury) en het CTS (Carpaal Tunnel Syndroom) helpen voorkomen.


Token-passing netwerkprotocol

Token-passing wordt onder andere gebruikt bij token-ring netwerken, in 1985 door IBM ontwikkeld. Hierbij gebruikt men een ringtopologie. Als het netwerk niets te vervoeren heeft, zal toch voortdurend een token, een herkenningsteken, tegen de wijzers van de klok in over het netwerk circuleren.


Token Ring

Een topologie waarbij gegevens tussen computers worden uitgewisseld door het doorgeven van een token in plaats van CSMA/CD.


Token-ring bekabeling

Bij het IBM token-ring-netwerk gebruikt men Trunc Coupling Units (TCU) om werkstations op het netwerk aan te sluiten. Bij Apple Talk gebruikt men STP-kabels. Deze lijken op UTP-kabels, maar kennen een extra afscherming (shielding) per kabelpaar.


Topologie

De structuur van het netwerk. Deze term wordt gebruikt voor de fysieke structuur van het netwerk (bijvoorbeeld 10BASE-2 of 10BASE-T) of de logische structuur van het netwerk.


Topologie LAN

De netwerktopologie is de manier waarop de werkstations onderling verbonden zijn. Een simpel onderscheid is die naar sternetwerk, ringnetwerk en busnetwerk.


Topologie WAN

Het Wide Area Netwerk kent vele servers die overal ter wereld geplaatst zijn. Elk van deze servers staat in verbinding met diverse andere servers.


TPM

Trusted Platform Module. SmartCard-achtige chip voor cryptografiefuncties.


Trackball

Een trackball heeft aan de bovenzijde een grote bal die met duim of middelvinger bewogen wordt. Optische sensoren registreren de beweging en zetten deze om in de beweging van de muispijl op het scherm.


Traffic

Dataverkeer, de maximale datahoeveelheid die u gedurende een bepaalde periode mag versturen.


Tranceiver

Het onderdeel van de netwerkkaart dat het verzenden en ontvangen van gegevenspakketten van de netwerkkabel afhandelt.


Transformator

Een transformator zet (transformeert) wisselspanning om naar een hogere (step up) of lagere (step down) spanning.


Trefwoord

Woord op een webpagina van bijzonder belang waarmee een zoekmachine hem kan identificeren.


Trinitron-beeldbuizen

Beeldbuizen met tralie-vormige openingen in het schaduwmasker.


TrueType

Een specificatie voor lettertypes waarbij deze als wiskundige modellen worden opgeslagen die de contouren van de letters aangeven.


TS

Transport Stream, een mpeg-formaat.


TSR

Terminate-and-stay-Resident. Een TSR-programma is een toepassing die in het geheugen blijft staan nadat deze is geladen.


TTP

Trusted Third Party.


Tunnelingprotocol

Een protocol dat ervoor zorgt dat gegevens die over het Virtual Private Network van een bedrijf worden vervoerd beveiligd zijn. Tunneling lijkt op het plaatsen van een brief en envelop geadresseerd aan het ene adres in een grotere envelop die wordt verstuurd naar een ander adres. Wanneer de post op het eerste adres aankomt, wordt de post uit de grote envelop gehaald en doorgezonden naar de ontvanger.


Tux

Het symbool van Linux is de pinguin, die te pas en te onpas wordt getoond. Natuurlijk is niet iedere pinguin hetzelfde en dus is er een overbekende pinguin voor Linux getekend, die de naam Tux draagt. Het was Linus Thorvalds zelf die besloot de Linux pinguin uit te kiezen.


TV-out

Uitgang om de pc aan te sluiten op de tv, videorecorder of een ander apparaat. Meestal een S-video-, soms een composiet-uitgang.


TV-tuner

Kaart of kastje waarop je een analoge kabel kan aansluiten. Het is dan mogelijk om op de pc televisie te kijken (beeldvullend of op een verkleind scherm).


TXD

Transmit data (Verzend gegevens)


Links

Algemene computer pagina's.


Bedankt voor je bezoek aan deze pagina, kom vooral nog eens terug!
Neem hier ook eens een kijkje:

Sigs quotes taglines