Computerclub.K33S.nl: U

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Computerclub Home K33S.nl Computerclub bij je favorieten Computerclub als je startpagina

Google zoekmachine
Email

Electronische post.


Welkom!

De Computerclub bestaat momenteel uit 27 pagina's. Voor elke letter van het alfabet een pagina en de Home-pagina voor alles wat niet met een letter begint.


UART

Het IC dat gebruikt wordt voor seriele communicatie is de UART, een afkorting van Universal Asynchronous Receiver and Transmitter.


UDF

Universal Disk Format. Een bestandssysteem dat is ontwikkeld door de Optical Storage Technology Association voor de opslag van gegevens op optische media.


UDP

User Datagram Protocol, het onderdeel van TCP/IP dat de onbetrouwbare bezorging van pakketten regelt. Met andere woorden, UDP verwerkt het bezorgen van pakketten via koppelingen die niet altijd beschikbaar zijn.


Uitbreidingsbus

Een groep adressen, gegevens en besturingslijnen die voorzien in een gebufferde interface naar apparaten die zich op het moederbord bevinden of op kaarten die in uitbreidingssloten zijn gestoken. Bekende uitbreidingsbussen op het moederbord zijn USB, PC Card en PCI.


Uitbreidingskaart

Adapterkaart, dit is een elektronische printplaat die via een standaardinterface, de zogenaamde kaartslotinterface, met een computer wordt verbonden. Adapterkaarten breiden de mogelijkheden van computers op een aantal manieren uit, bijvoorbeeld met video-, netwerk-, modem- en andere functies.


Uitvoeringslus

execution cycle.


UMTS

Universal Mobile Telecommunications System. De opvolger van GRPS. Door de hoge snelheid zijn onder meer mobiel internetten en videotelefonie mogelijk.


Unidirectioneel

éénrichtingsverkeer.


Uninterruptable Power Supply (UPS)

Dit apparaat wordt geplaatst tussen stopcontact en computer en bewaakt voortdurend de afgegeven stroom en spanning van het lichtnet en zorgt bij stroomuitval ervoor dat de computer toch nog netjes kan worden afgesloten.


Universal Serial Bus

De USB gebruikt EEN interrupt, maar kan tot 127 apparaten in een gelaagd sternet aansluiten. Wordt geleverd als Hi Speed (480 Mbps) en Full Speed (12 Mbps).


Unix

Een besturingssysteem dat werd ontwikkeld in de Bell Labs aan het eind van de jaren zestig en het begin van de jaren zeventig. Het is welllicht het beste besturingssysteem voor bedrijfskritische toepassingen omdat er al dertig jaar aan wordt gewerkt. Bekende leveranciers van UNIX zijn Sun Microsystems en Santa Cruz Operation.


Unmounten

Het tegenovergestelde van mounten. Het loskoppelen van een onderdeel van de bestandsboom.


UOP

User Operations. In een dvd wordt vastgelegd welke acties oftewel UOP's de gebruiker mag uitvoeren. Zo is het meestal niet mogelijk om vooruit te spoelen tijdens het weergeven van het Dolby-logo in het begin.


Uploaden

Materiaal (informatie) kopiëren naar een andere computer, meestal via FTP.


UPS

Uninterruptible Power Supply.


URL

Uniform Resource Locator. Een naamgevingsconventie die ervoor zorgt dat locaties op een computer, in een directory of van een bestand op Internet op unieke wijze kunnen worden aangeduid. De tekenreeks begint met //, hetgeen betekent dat de bron zich op een andere computer bevindt.


USB

Universal Serial Bus: standaard voor communicatie tussen pc en apparatuur (een bidirectionele, isochrone, dynamisch te koppelen, seriele interface). Bijna alle randapparaten werken met USB, dus hoe meer USB-aansluitingen, des te beter. Alle nieuwe computers hebben USB 2.0; dit is sneller dan USB 1.1, maar kan wel overweg met USB 1.1-apparatuur. Apparaten met USB worden doorgaans automatisch herkend door het besturingssysteem en kunnen worden aangesloten en verwijderd zonder dat je de pc moet herstarten; dit heet 'hot swappable'.


USB-A-connector

Een platte steker voor aansluiting op de computer via een 4-draadskabel.


USB-B-connector

Deze dient voor aansluiting op het randapparaat via een 4-draadskabel.


USB-poort

Vervanging voor seriele en parallelle poorten.


Usenet

Usenet staat ook wel bekend als nieuwsgroepen. Een nieuwsgroep kun je zien als een prikbord met een bepaald onderwerp. Mensen kunnen er een bericht plaatsen, zodat andere mensen die op de nieuwsgroep zijn geabonneerd het bericht kunnen lezen en er eventueel op kunnen reageren. Een nieuwsgroep kan bijvoorbeeld gaan over hardware, autoracen of politiek.


UTP

Unshielded twisted-pairkabel, een kabel met vier paar draden (blauw, oranje, groen, bruin) die wordt gebruikt voor Ethernet- en Token Ring-kabels. Een bekabelingsmethode die is gebaseerd op de standaardtechnologie voor telefoonkabels. Deze methode is geschikt voor grotere netwerken.


Uuencode / uudecode

Een methode om binaire bestanden als e-mail te versturen. Ouder en krakkemikkiger dan MIME.


Links

Algemene computer pagina's.


Bedankt voor je bezoek aan deze pagina, kom vooral nog eens terug!
Neem hier ook eens een kijkje:

Sigs quotes taglines